sunnuntai 10. lokakuuta 2010

STROGANOVIA KASVISLIEMESSÄ KEITETTYJEN UUNIPERUNOIDEN KERA

Stroganov (2 hengelle):
250g naudan sisäfileetä (ulkofilee tai sisäpaistikin käy)
½ sipuli
n. 3rkl voita
50g tomaattipyreetä
1rkl vehnäjauhoja
3,5dl vettä
1 lihaliemikuutio
1tl sinappia
1prk (120g) smetanaa
mustapippuria myllystä
1rkl sokeria
(suolaa tarvittaessa)
(suolakurkkukuutioita halutessa)

1.) Kuutioi sipuli ja suikaloi naudanliha. Kun sipulikuutiot ovat kuullottuneet paistinpannulla voissa, lisää joukkoon naudanlihasuikaleet ja kypsennä niitä kuumalla paistinpannulla hetki noin vajaan parin minuutin verran (älä kypsennä ihan kypsäksi). Tämän jälkeen ota lihat ja sipulit pois paistinpannulta ja pyyhkäise pannua talouspaperilla. Valmista lihaliemi vedestä ja lihaliemikuutiosta

2.) Laita paistinpannulle voita sekä tomaattipyreetä ja anna kypsentyä hetki. Ripottele joukkoon vehnäjauhot ja kypsennä niitä muutamia minuutteja

3.) Kaada joukkoon lihaliemi, sinappi sekä sokeri koko ajan kastiletta tasaiseksi vispilällä sekoittaen. Lisää joukkoon lihasuikaleet sekä sipuli ja anna hautua.

4.) Lisää juuri ennen tarjoilua kastikkeen joukkoon smetana sekä mausta kastike mustapippurilla. Voit halutessasi laittaa kastikkeen joukkoon myös suolakurkkukuutioita


Kasvisliemessä keitetyt uuniperunat (2 hengelle):
3-4 keskikokoista perunaa
valkosipulia 3-4 kynttä (itse käytin yhden yksikyntisen)
5dl vettä
2 kasvisliemikuutiota
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria myllystä
timjamia (tuoreena tai kuivattuna)

1.) Laita uuni 200 asteeseen. Halkaise hyvin pestyt perunat puoliksi pituussuunnassa. Kuori ja leikkaa valkosipulinkynnet viipaleiksi

2.) Valmista kasvisliemi vedestä sekä kasvisliemikuutioista

3.) Laita perunanpuolikkaat paistinpannulle yhdessä viipaloitujen valkosipulien kanssa niin, että ne saavat vähän väriä. Siirrä perunat sekä valkosipulit tämän jälkeen öljyttyyn uunivuokaan ja kaada päälle kasvisliemi. Anna kypsyä uunissa 45 minuuttia

4.) Kun perunat ovat kypsiä, kaada kasvisliemi pois siivilän läpi niin, että valkosipuliviipaleet jäävät siivilään. Ripottele perunoiden päälle suola, mustapippurijauhetta myllystä sekä kuivattu timjami tai silputtu tuoretimjami. Lusikoi valkosipuliviipaleet perunoiden päälle




Stroganovin synnystä on olemassa monenlaisia tarinoita, mutta lähes kaikkien niiden mukaan se olisi joskus nimetty jonkun Stroganovin mukaan. Jotkut väittävät, että kyseessä olisi mahdollisesti ranskalaisen kokin kehittelemä ruoka-annos venäläiselle kreiville. Joka tapauksessa tämä on yksi tunnetuimmista venäläisen keittiön herkuista.

Stroganov-reseptejä on olemassa erilaisia, tässä niistä yksi. Resepti on yksinkertainen. Kaikki eivät raaski käyttää stroganoviin parhaita osia naudasta, mutta lukemani mukaan alun perin näin on kuitenkin tehty ja tämä on ollut arvostettua herkkua. Sisäfileestä on käytetty yleensä päät stroganoviin ja keskimmäisistä osista on ollut tapana tehdä pihvejä. Itse käytin tällä kertaa ulkofileepihvejä, jotka oli litistetty. Normaalisti suosin sisäfileetä. Lihan on hyvä antaa olla huoneenlämmössä muutaman tunnin ennen valmistamista. Stroganovin joukkoon voi halutessaan laittaa myös (venäläisiä) suolakurkkukuutioita.

Tällä kertaa tein stroganovin kanssa kasvisliemessä keitettyjä uuniperunoita. Perunat kannattaa laittaa uuniin ennen kuin aloittaa varsinaisen stroganovin tekemisen. Alunperin stroganovin kanssa on syöty olkiperunoita, jotka ovat mielestäni ranskanperunoiden kaltaisia. Itse en ole niitä ikinä tehnyt. Stroganovia syödään myös riisin kera.

Resepti on kirjasta "Keisarillisen Pietarin keittiö".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti