sunnuntai 16. tammikuuta 2011

PUNAJUURIRISOTTO


















(lisukkeena tai alkuruokana noin 8 hengelle, pääruokana sellaisenaan noin 4 hengelle)

2 isoa punajuurta
1 l vettä
3 kasvisliemikuutiota
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
4 rkl voita
oliiviöljyä
4 dl risottoriisiä esim. carnaroli tai arborio
suolaa
mustapippuria jauheena
100 g mascarponejuustoa
noin 150 g Aura-juustomurusia
tuoretta basilikaa tai timjamia

1. Tee kasvisliemi vedestä ja kasvisliemikuutioista
2. Kuori punajuuret ja kypsennä ne kasvisliemessä kypsiksi. Nosta kypsät punajuuret pois kattilasta ja hienonna pieniksi kuutioiksi
3. Kuumenna öljy ja voi paksupohjaisessa kattilassa ja kuullota hienonnettua sipulia ja valkosipulia hetki. Lisää riisi, kuullota mutta älä anna ruskistua
4. Lisää noin 2 dl kasvislientä (samaa missä punajuuri keitettiin), ja keitä niin, että liemi on lähes imeytynyt riisiin. Lisää toiset 2 dl lientä ja toista kunnes riisi on kypsää
5. Sekoita joukkoon punajuurikuutiot, mascarpone ja Aura-juustomuruset. Älä anna enää kiehua.
6. Tarkista maku ja lisää suolaa ja pippuria tarpeen mukaan. Lisää joukkoon silputtu tuorebasilika tai -timjami
7. Tarjoile risotto alkuruokana, lisukkeena lihan kanssa tai pääruokana sellaisenaan. Parhaimmillaan risotto on tarjoiltaessa löysää, kuitenkin niin, että kaikki neste on imeytynyt

Tämä valmistamani punajuurisotto pohjautuu tähän alla olevaan Ruokalan reseptiin, jota hiukan muuntelin oman maun mukaiseksi valkosipulilla ja Aura-juustolla, jotka sopivat erinomaisesti tähän ruokaan ja jotka eivät mielestäni kuitenkaan maistu liikaa ja eivätkä vie punajuuren makua pois. Päinvastoin, ne täydentävät sen makua.

Resepti:
http://www.ruokala.net/resepti/punajuuririsotto-3

Itse käytin esikeitettyjä punajuuria ja siksi en keittänyt niitä kasvisliemessä kypsäksi, mutta valmistin kasvisliemen niin, että punajuurikuutiot olivat siellä seassa hetken aikaa väriä antamassa. Tämän jälkeen siivilöin kuutiot kasvisliemestä pois. Punajuuria käsitellessä suosittelen kumihanskojen käyttämistä, jotta punajuuri ei värjää sormia.
________________________________________________

Tein eilen kengurunfileetä karpalokastikkeen ja kukkakaali-perunapyreen kera. Mielestäni kastike ei oikein sopinut kengurulle. Koska minulta jäi eiliseltä yksi ylimääräinen kengurunfilee marinaadiin, päätin testata lihaa tänään jonkun toisen lisukkeen kanssa.

Päädyin lopulta tähän punajuuririsottoon, joka sopi erinomaisesti kengurun fileen lisukkeeksi eikä kastikkeita tarvittu. Alla olevan kuvan kengurun fileetä on paistettu noin 3 minuuttia per puoli ja lopputulos oli medium. Ohje kengurun fileen valmistukseen löytyy edellisestä viestistäni: http://varsinainensekametelisoppa.blogspot.com/2011/01/kengurun-fileeta-karpalokastikkeen-ja.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti