torstai 1. syyskuuta 2011

OMENOITA OMENOITA!

Saattaa olla, että sitä on joskus tullut kerättyä omppuja hiukan enemmän hys-hys-merkeissä... Onhan noissa tilanteessa kieltämättä aistittavissa ilmassa pientä kutkuttavaa jännitystä, mutta valitettavasti saalis ei ole yleensä ole näissä tilanteissa niin suuri ja hyvältä maistuva kuin luvan kanssa kerätyissä.

Tämän takia olin iloinen, että eräs tuttavani antoi minulle luvan käydä keräämässä omppuja heidän pihaltaan. Autottomana immeisenä sain onneksi houkuteltua erään auton omistavan ystäväni lapsineen mukaan. Myönnettäköön, että käytin keruuhommissa hyväkseni lapsityövoimaa ja omaatuntoani lepytellessäni ostin heille vaivanpalkaksi jätskit. Luulen, että Niilo (4v.) ja Hertta (6v.) pitivät palkkaa ihan hyvänä.

Minun osuuteni omppusaaliista täytti pari muovikassillista ja painoa ompuilla oli yhteensä 15 kilon verran. Tällä kertaa päätin jättää leipomatta ihanaiset omppupiirakat ja vein koko saaliin Heikinlaakson mehuasemalle, jossa omenat puristettiin tuossa tuokiossa ystävällisen hymyn sekä jutustelun kera tuoreeksi ja lisäaineettomaksi mehuksi. Omasta saaliistani tuli mehua vajaa yhdeksän litraa. Ennen mehuasemalle menoa olin lukenut heidän nettisivuiltaan hyvät ohjeet mehun säilönnästä sekä muista etukäteen huomioon otettavista seikoista.


Minua ennen jonossa oli muutamia asiakkaita, mutta kokonaisjonotusaika ei ollut mikään pitkä. Käsitykseni mukaan mehuasemalla on vähiten ruuhkaa arkisin päiväaikaan. Hintaa mehun puristamiselle tulee 0,50 euroa per kilo + Tarjoustalosta ostetut muovipullot, johon säilöin mehun. Samalla reissulla ostin samassa pihapiirissä olevasta "itsepalvelumyymälästä"  450 gramman purkin Jarmo Korhosen tuottamaa lähihunajaa, joka maksoi 5,00 euroa.Tulin tunti sitten kotiin ja olen jo tähän mennessä nauttinut mehua jäiden kera jo melkein litran verran, kun se on niin herkkua. On aivan mahtavaa juoda hyvältä maistuvaa, terveellistä ja tuoretta mehua, jossa ei ole lisäaineita eikä sokeria. Omenoiden oma makeus riittää antamaan mehulle tarvittavan makeuden. Kävi kuitenkin mielessä, että voisi ihan testausmielessä kokeilla, minkä makuista mehusta tulisi, jos se sekaan laittaisi hiukan kanelia ja/tai vaniljaa.Vaikka en tästä saalista omppupiirakkaa leiponutkaan enkä valmistanut muitakaan omppuherkkuja, niin otan silti mielelläni vastaan uusia hyväksi havaittuja omppureseptejä. Myös hunajaiset reseptit ovat tervetulleita :)

Vaihtariksi annan hyvälle maistuvan omena-sinihomejuustorisoton reseptin.

Satokartan sivuilta löytyy kartta Helsingin seudun julkisista ruokapusta ja -pensaista.


Seuraavista linkeistä löytyy hyvä ja hyödyllistä tietoa omenoista sekä niiden ravintoarvoista:
Omenat.fi
Yhteishyvä
Fineli

2 kommenttia:

  1. porsaankyljykset ja haudutetut omenat ovat ameriikan maalla erityistä syysherkkua. tässä yksi martan resepteistä: http://www.marthastewart.com/336404/pork-chops-with-apples-and-shallots

    ja kun haet kyljykset haka-lihasta (leikkaavat juuri niin paksut tai ohuet kyljykset kun haluat) hakaniemen hallista niin hyvää tulee!

    VastaaPoista
  2. Hmmm... Mielenkiintoista. Possunliha ei ole ihan suurinta herkkuani, mutta hyvinvalmistettuna ja hyvästä lihasta tehtynä possunliharuokakin käy.

    VastaaPoista