torstai 7. kesäkuuta 2012

KAHVILA SÄVY


Aleksis Kiven katu 12, 00500 Helsinki
http://kahvilasavy.fi/savynsivut/
http://www.facebook.com/pages/Kahvila-S%C3%A4vy/120657571290663

Sain vihdoin aikaiseksi mennä testaamaan Kahvila Sävyn, joka muutti toukokuun puolessa välissä Kinaporinkadulta Aleksis Kiven kadulle saaden samalla lisätilaa. Kahvila on nettisivujensa mukaan painottunut hyvään kahviin, mitä en valitettavasti pääse toteamaan, sillä en ole kahvinjuojia.Nettisivujen mukaan suurin osa kahvilan kahveista valmistuu Turun kahvipaahtimon kahvipavuista. Lisäksi Sävyn valikoimista löytyy muitakin kahveja pieniltä eurooppalaisilta huippupaahtimoilta. Sävyn valikoimaan kuluu myös kahvinpavut, joita saa ostaa, erilaisia kahvinvalmistusvälineitä sekä teetä. Yksi kahvilan kolmesta omistajasta - Kaisa Saren,  on vuoden 2011 Suomen paras kahvinmaistaja, joka on ollut samana vuonna joukkuekilpailemassa baristamestaruudesta.

Kahvila vaikuttaa ulkonäöllisesti sellaiselta mukavan boheemilta paikalta, jonne on sekoitettu yksinkertaisten ja rosoisten kehysten sisään ripaus runsautta sekä retroa. Jostain syystä ajatuksissa käy myös hetken aikaa häivähdys etelä-amerikkalaisesta tunnelmasta, joka taitaa olla kahvilaan ripustettujen kahvisäkkien ansiota.Sellainen kalliolaisen kahvilan näköinen, vaikka Harjun kaupunginosassa ollaankin.Kahvilan seiniltä löytyy taidetta ja jäin siihen käsitykseen, että kahvilassa saatetaan tulla toisinaan avajaisviikon lisäksi kuulemaan toisinaan musiikkia, näkemään taidetta ja kokemaan muuta kultturia. Kahvilassa on myös järjestetty erilaisia kahviaiheisia työpajoja.Tilasin itselleni teetä (3,00 euroa) sekä tuoreen, juuri uunista tulleen suklaatäytteisen pullan (2,30 euroa), josta en osannut sanoa varmuudella, oliko se itsetehtyä vai valmispakaste (epäilen valmispakasteeksi). Joka tapauksessa se oli ihan hyvää.

Lisäksi tarjolla oli ainakin uunituoreita croissantteja, suklaata sekä jäätelöä. Kahvilasta saa myös aamiaista, johon kuuluu kahvi, croissant ja jogurtti/mehu (5,50-6,50 euroa). Aamiaisen hinta on kalliimpi, jos ottaa erikoiskahvin. Itse henkilökohtaisesti toivoisin, että aamiainen olisi enemmän brunssimaisempi.


Olisin toivonut, että tuotevaihtoehdot sekä hinnasto olisi ollut selkeästi esillä. Tai no juomahinnasto oli, mutta ei hinnastoa syötävistä. Tiskillä kyllä sanottiin, että seinälle on tulossa taulu, johon ne laitetaan esille, mutta näin ensi alkuun hinnasto olisi voinut olla esillä vaikkapa paperiversiona. Tajuan toki sen, että muuton takia kahvila ja sen toiminta on vielä "vaiheessa", mutta silti.

Lisäksi kaipaisin kahvilaan vähän laajempaa valikoimaa syötävien osalta, vaikka ymmärrän sen että pienyrittäjillä suurien valikoimien pito ei ole niin yksinkertaista, kuin suuremmilla kahvilaketjuilla. Toisaalta jokainen hyvinmenestynyt yksityisen pitämä kahvila tunnetaan juurikin niistä hyvistä ja usein itsetehdyistä tuotteistaan sekä tunnelmallisesta ympäristöstä.

Henkilökunta vaikutti ihan ok:lta ja ammattitaitoiselta siitäkin huolimatta, etteivät he kaikki ehkä olleet ihan niin hymyileviä, kuin olisin saattanut olettaa. Jotenkin aina miellän, että boheemin oloisissa paikoissa kohtaa hersyvyyttä, värikkyyttä ja naurua. Joka tapauksessa minulle vastattiin kaikkiin kysymyksiin, joita esitin ja annettiin paljon informaatiota sekä kerrottiin jotain kahvilan tulevaisuuden aikomuksista.

Ihan kiva paikkahan tuo oli kaikesta huolimatta. Olen jotenkin aivan fiiliksissä siitä, kuinka paljon Helsinkiin on tullut ja on tulossa koko ajan lisää sellaista eurooppalaista katu- ja kahvilakultturia. Sellaisia idyllisiä kahviloita ja ravintoloita - myös muualle kuin Helsingin keskustaan. Uskon, että itäisen kantakaupungin habitus paranee koko ajan entisestään tällaisten uusien paikkojen myötä. Itse haaveilen sellaisesta samanlaisest tunnelmasta, jota voi kohdata Kööpenhaminan Nørrebrossa.3 kommenttia:

 1. Voisitko korjata kieliopin kohdasta:

  "Itseoppinut ruoanlaittaja ja kantaaottava kriitikko, jolle matkusteleminen ovat rakas harrastus ja hyvinvointi tärkeää kaiken muun ohessa."

  VastaaPoista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 3. Toki korjaan, koska ne näköjään häiritsevät. It en ollut edes huomannut noita virheitä :D

  Mikäli niitä löytyy vielä lisää, niin korjaathan ne "Anonyymi"? ;)

  VastaaPoista