torstai 7. kesäkuuta 2012

KULMA-KAHVILA PÄÄTTÄRI

Pistäydyin tänään uudessa Kulma-kahvila Päättärissä, jota on viime aikoina mainostettu muutamissa lehdissä ja joka on tuonut mukavan lisän Helsingin itäisen kantakaupungin nuorekkaaseen kahvilavalikoimaan.

Viipurinkatu 1-osoitteessa sijaitsevaa kahvilaa oli aluksi vähän hankala löytää ja jouduin kysymään neuvoa vastapäätä sijaitsevasta tatuointipaikasta. Kahvila meinaan jää helposti piiloon kadun varrella olevien autojen taakse ja kerrostalon edessä olevan puun varjoon.


Itse kahvila oli melkoisen pieni, mutta se oli tehty ihan tyylillä viihtyisän ja nuorekkaan näköiseksi. Voisiko vaikka todeta, että paikka muistutti kivannäköistä parrakasta omistajaansa (?), jonka saatoin vilaukselta nähdä :)

En osaa sanoa tarkkaan, kuinka monta asiakaspaikkaa kahvilan sisällä on, mutta muistini mukaan sinne saattaisi mahtua istumaan "mukavasti" 14 henkeä. Kahvilan edessä ulkona oli vielä pari paikkaa. Tiskin takana ollut miesmyyjäkin oli ihan mukavan oloinen ja vastaili kysymyksiini parhaansa mukaan.Kahvila oli aika täynnä ja vaikutti siltä, että yksin töissä olleella myyjällä oli aika kiirettä. Se näkyi myös pöydissä, joista ei oltu ehditty tyhjentää likaisia astioita. Positiivista oli se, että pöydistä löytyi laseja, vettä, servettejä, sokeria, suolaa ja pippuria ilman, että niitä piti erikseen lähteä tiskiltä hakemaan.

Tilasin itselleni teetä, täytetyn reissumiehen sekä päivän keiton, joka oli hernekeittoa torstaihenkeen, jotka maksoivat yhteensä 11,00 euroa. Teen hinta taisi olla 2,00 euroa, samoin kuin reissumiehenkin. Hernekeitto taas maksoi 7,00 euroa ja sen kanssa tarjottiin tuore leipäviipale, jonka seuraksi olisin tosin kaivannut voita. Katsellessani kahvilan hinnastoa muutenkin tulin siihen tulokseen, että hinnat ovat varsin kohtuullisia. Muistini mukaan päivän keitto liikkuu päivästä riippuen 6,50-7,50 euron välissä.


Keittoja ei ole ilmeisesti lupa tehdä paikanpäällä, mutta jonkinlaisen soppa-sensein hyppysissä ne syntyvät jossain muualla ja jotka lämmitetään kahvilassa. Leivät, salaatti ja muut kylmät vaihtoehdot tehdään käsittääkseni tuolla kahvilassa. Jutellessani myyjän kanssa ymmärsin, että kahvilan valikoima hakee vielä muotoaan ja asiakkailta yritetään kysyä toivomuksia.

Hernekeitto oli oikein täyteläistä sekä maistuvaa ja siinä oli mukava savuisen kinkun maku. Keiton päälle olisi saanut sipulia, mutta siitä kieltäydyin ja sain pyynnöstä tilalle sinappia. Reissumies taas oli ehkä aavistuksen kuivan makuista. Olisin kaivannut sisälle vähän enemmän täytettä. Jostain kumman syystä en edes kysynyt, mitä siinä oli sisällä tai huomioinut asiaa muutenkaan kunnolla. Tomaattia siellä oli ainakin sekä jotain juustoa - ehkä jotain mozzarella-tyyppistä.

Lehtijuttuja lukiessani olen ymmärtänyt, että kahvilasta on ollut tarkoitus tehdä sellainen konstailematon paikka, joka on suunnattu raksamiehestä alkaen kelle tahansa. Tästä kielii myös listalta löytyvä lihapiirakka erilaisin versioin, mikä on ihan huippujuttu. Tosin kaipaisin itse lihapiirakkaosastolle jotain muuta, kuin sellaista tuotetta jota myydään tukussa ja vähittäismyyntikaupoissa (Turun Eineksen). Olisi aika mahtavaa, jos lihapiirakat tulisivat vaikkapa jostain kotileipomosta.

Ja vaikka luulen, että kyseisen kahvilan tarkoituksena ei ole "hienostella" ja hinnat halutaan pitää jokaisen kukkarolle sopivina, niin toivoisin että valikoima pidettäisiin laadukkaana ja makuun panostetaan. Valikoiman ei tarvitse olla suuren suuri eikä mitään gourmet-osastoa, mutta kaikkeen kansaan uppoaviin tavisjuttuihinkin saa kikkailtua pienin konstein suun mukaista makua sekä veden kielelle saavaa ulkonäköä. Eniten siis kaipaisin muutosta tälle puolelle.

Jotain salaattiakin kahvilasta sai, mutta raaka-aineet tuntuivat koostuvan ainakin tänään aika perusaineksista. Naisena kyllä tykkäisin, että noita salaattivaihtoehtojakin olisi ja raaka-aineissa olisi valinnan varaa päivittäin. Toisaalta tuntuu siltä, että tämän kahvilan perimmäinen ajatus ei ole olla varsinainen salaattibaari ja toisaalta kahvilan pienen koon vuoksi on ihannymmärrettävää, ettei valikoima voi olla mikään erityisen laaja. Onneksi asiaa kompensoi se, että esimerkiksi päivän keitoissa tuntuu olevan vaihtelevuutta ainakin Päättärin Facebook-sivujen mukaan.

Kaiken kaikkiaan Päättäristä jäi hyvä fiilis ja aion pistäytyä siellä uudestaankin katsomassa, mihin suuntaan kahvila on menossa. Olisi kivaa, jos Päättäri kehittyisi siihen suuntaan, että siellä voisi käydä joskus tulevaisuudessa syömässä arkisin jonkinlaisen aamiaissetin tai viikonloppuisin kevyen brunssin. Tähän toivomukseen tosin taidettaisiin tarvita vähän suurempi liiketila.

Nettisivuja en Päättärille löytänyt, mutta Facebook-sivut kyllä: http://www.facebook.com/KahvilaPaattari

P.S. Pahoitteluni huonoista kännykällä otetuista kuvista.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti