torstai 10. maaliskuuta 2011

MASABI (JAPANILAISTA SUOMALAISITTAIN)

Kotisivut: http://www.masabi.fi/

Tänään kaupungilla ollessani vaeltelin nälissäni Forumin kulmilla ja mietin, että valitsenko helpon ja varman vaihtoehdon lounasruoan osalta vai menenkö hiomaan makunystyröitäni japanilaisempaan suuntaan ja testaamaan toista kertaa elämässäni sushia.

Päädyin kuitenkin rohkeasti jälkimmäiseen vaihtoehtoon silläkin uhalla, että etten tiennyt jäävätkö ruoat lautaselle ja joudunko lähtemään ravintolasta siksi pois nälkäisenä. Tänä päivänä sushin syöminen on yleistynyt ja koska niin moni kehuu sushia, katsoin aiheelliseksi yrittää harjoitella niiden syömistä tehden itsestäni samalla sivistyneemmän yksilön totuttamalla itseäni uusiin makuihin.

Joskus lähemmäs kymmenen vuotta sitten kävimme testaamassa japanilaisen Ravintola Kabukin, jossa söimme ja joimme pitkän kaavan mukaan. Tuolloin tilasin lihaa, mutta maistelin siinä ohessa ystävieni lautasilta sushin palasia. En ole ikinä ollut mikään raa’an kalan ystävä ja vaikka pystyin nuo sushin palaset nielemään, en silti saanut ruoasta mitään säväreitä.

Tällä kertaa valitsin paikaksi Forumissa sijaitsevan Ravintola Masabin, joka on pikaruokapaikka ja jossa myydään ”sushia suomeksi”. Tämä tarkoittanee sitä, että käytetyt raaka-aineet ovat suomalaisille tuttuja.

Itse söin muistaakseni Tyrsky -nimisen annoksen, joka piti sisällään kasvis- ja kalatäytteisiä makeja sekä oletettavasti uramakeja. Lisäksi otin annokseen ylimääräisenä kaksi nigiriä, joiden päällä oli poron filettä sekä naudan marmorifilettä . Sushin lisänä tarjottiin wasabia, soijaa sekä garia - inkiväärin palasia.
Lopputulos oli se, että söin lautaseni tyhjäksi, vaikka en tälläkään kertaan saanut mitään erityisiä säväreitä ruoasta. Täytyy kuitenkin myöntää, että ei sushi pahaa ollut ja luulen, että opettelemalla siitä saattaisi tulla ihan herkkua. Voin siis kuvitella, että menen toistekin syömään sushia johonkin. Tässä vaiheessa tuntui siltä, että lihapäällysteiset nigirit olivat suosikkejani samoin kuin riisi.

Koska minulla ei ole kunnollista vertailupohjaa, en osaa sanoa minkä tasoisia susheja nämä Masabin sushit olivat. En myöskään osaa sanoa sitä, oliko tilaamani annos (joka sisälsi vapaavalintaisen alkoholittoman juoman) edullinen, normaalihintainen vai kallis. Maksoin Tyrsky -annoksesta, kahdesta ylimääräisestä nigiristä sekä juomasta yhteensä muistaakseni 14,00 euroa. Tässä satsissa oli sen verran syömistä, että sain pahimman nälän hetkeksi pois.

Tiskin takana ollut poika vaikutti alkuun vähän siltä, että hän saattoi pitää minua ”tyhmänä”, kun kyselin kaikkea sekä ehkä vähän haluttomalta kertomaan minulle sushien syvintä olemusta. Kun sain pojan lopulta vakuuttumaan siitä, etten ymmärrä tämän ruokalajin päälle mitään, hän neuvoi minua syömisen suhteen ja kertoi minulle raaka-aineista. Tässä muille “tyhmille” tarinaa sushista: http://fi.wikipedia.org/wiki/Sushi

Masabi -ravintolat sijaitsevat Helsingissä Forumissa ja Itäkeskuksen kauppakeskuksessa ja Espoossa Sellossa. Forumin ravintola oli pieni, siisti ja nuorekas paikka. Siinä mielessä tämä on vähän tyhmä ravintola-arvostelu, että vertailukohdan puuttumisen takia en oikein osaa sanoa, pitääkö ravintolaa suositella vai ei.

Olen ihan tyytyväinen, että suhtauduin sushiin tänään ennakkoluulottomasti enkä sortunut helpoimpaan ja varmimpaan vaihtoehtoon ruoan suhteen.

5 kommenttia:

 1. Mielestäni maksoit ihan tavanomaisen hinnan sushista. Mun suosikkeja sushipaikoista on ollut Sushinroll ja Sushibar.

  Olen muuten menossa tiistain Master Chefissä nähtyyn ravintola Farangiin maaliskuun lopussa. Käyn ravintoloissa vähän, enkä kertaakaan ns. fine dining aasialaisessa. Odotukset ovat kovat kun olisi tarkoitus ottaa pöytäseurueen kanssa 64 euron maistelumenu. :)

  VastaaPoista
 2. olen ruokaillut sellon masabissa ja ottanut sieltä annoksia mukaankin. sushi on suomessa jostain syystä aika arvokasta ruuan määrään verratuna, mutta käsityö kaiketi maksaa tässäkin.

  helsingissä olen syönyt sushia kauppahallin sushi-ravintolassa, en menisi masabin susheja mollaamaan sen kokemuksen perusteella. kauppahallissa käyvät japanilaisetkin syömässä sushia, joten taso on kaiketi jonkinmoinen.

  japanissa asti en (vielä) ole käynyt sushia testaamassa, siksi vertailu "autenttiseen" on aika hankalaa. toisaalta jo riisin laatu ratkaisee paljon.

  kaupasta saa jo aitoja tarvikkeita kotitekoisiin susheihin. laadukas kala koettelee lompakkoa, mutta olen tehnyt syötävää sushia kylmäsavustetusta lohestakin...

  VastaaPoista
 3. Farang on ollut minullakin jo pitkään testattavien ravintoloiden listalla. Täytynee kerätä kiva porukka syömään, sillä ihan yksi sinne ei viitsi mennä maistelumenuta testaamaan, mikä onminunkin haaveissani.

  Sushin osalta taidan vielä käydä tulevaisuudessa maistelemassa annoksia eri ravintoloissa ja mikäli sushi muuttuu tulevaisuudessa suussani herkuksi, voisi sushin valmistamista itse alkaa harkitsemaan.

  VastaaPoista
 4. Kommentti tulee nyt ihan väärään paikkaan..Ensimmäistä kertaa vierailulla blogissasi ja lisäsin sen heti suosikkilistalle. Ihania reseptejä ja kuvia. Ainoa miinus on masentavan harmaa taustaväri.

  VastaaPoista
 5. Kiitos palautteesta :)

  Mulla on ollut jo pitkään tarkoituksena kohentaa blogin ulkonäköä, mutta en ole saanut aikaiseksi. Pitänee yrittää ryhdistäytyä :)

  Tai sitten kun olen yrittänyt saada aikaan jotain pientä muutosta, on kaikki mennyt ihan vinksinvonksin. Olen siis melkoinen "käsi" näissä tietokoneisiin liittyvissä jutuissa.

  VastaaPoista