torstai 13. lokakuuta 2011

KERMAINEN SIENIKEITTO (KYLMÄSAVUPOROLLA TAI PEKONILLA)

(n. 4 hengelle)

2-4 dl sieniä (suppilovahveroita tai kanttarelleja)
1 litra vettä
1 sipuli
2 kanaliemikuutiota
1/2 pakettia Koskenlaskija -juustoa (natural)
50 g kylmäsavuporoa / pekonia
1 purkki kuohukermaa
8 cl sherrya
3-4 rkl vaaleaa maizenaa
musta- tai valkopippuria
sahramia
persiljasilppua
voita

Freesaa sipuli ja sienet voissa pehmeiksi, kunnes ylimääräinen neste poistuu. Lisää sekaan sherry, vesi, liemikuutiot ja Koskenlaskija. Kun liemi kiehuu, sekoita joukkoon maizena ja anna liemen hautua.

Lisää lopuksi hienonnettu kylmäsavuporo/pekoni sekä kerma ja anna keiton hautua. Lisää joukkoon pippuri, sahrami sekä hienonnettu persilja.
_____________

Voit halutessasi jättää keitosta pois sherryn ja sahramin. Lisäksi voit soseuttaa keiton ennen kylmäsavuporon/pekonin lisäämistä joko kokonaan tai siten, että erottelet alkuuvaiheessa osan (esim. puolet) freesatuista sienistä erilleen ja lisäät ne muun keiton joukkoon soseuttamisen jälkeen siten, että muuten samettisen keittoliemen sekaan lisätään freesattuja sieniä "näön" vuoksi.

Koristele keitto hienonnetulla persiljalla sekä kylmäsavuporolla/pekonilla ja tarjoile lämpöisen paahtoleivän kera.

Alkuperäisessä reseptissä keitto tehtiin suppilovahvereoista, kylmäsavuporosta ja saostam,iseen käytettiin vehnäjauhoja. Olen itse lisännyt reseptiin vaihtoehdoiksi kanttarellin, pekonin, maizenan, sherryn ja sahramin sekä ehdottanut tuota sosuttamista.

Resepti on kiertänyt työpaikallamme ja ymmärsin, että se olisi alunperin saatu työkaveriltani Jammulta. En tiedä, onko resepti alunperin hänen omansa vai onko Jammukin kopioinut sen jostain.1 kommentti:

  1. Etsin illan viettoon alkukeittoa. Miehen ehdotus, että jotain sienikeittoa pitäis olla. Siispä etsimäään..... tätä kokeiltiin ja tästä mausta, olemuksesta kovasti pidettiin :) Kiitokset reseptistä :)
    Virpi

    VastaaPoista