torstai 2. helmikuuta 2012

TÄRKEYSJÄRJESTYS

Filosofian professori aloitti luennon sanaa sanomatta, täyttämällä ison lasipurkin nyrkinkokoisilla kivillä. Sitten hän kysyi opiskelijoilta, oliko purkki täysi. Heidän mielestään se oli. Sitten hän otti pussillisen pikkukiviä, kaatoi ne purkkiin ja ravisti purkkia. Pikkukivet vierivät isojen kivien välissä oleviin koloihin. Nauraen opiskelijat vastasivat purkin nyt olevan täysi. Sitten professori otti pussillisen hiekkaa, kaatoi senkin purkkiin, ja hiekka täytti pikkukivienkin välit.


"No niin", sanoi professori, "haluan teidän ymmärtävän, että tämä on teidän elämänne. Isot kivet ovat tärkeitä asioita, kuten perhe, elämänkumppani, lapset ja terveys. Sellaisia asioita, että vaikka kaikki muu ympäriltänne katoaisi, elämänne olisi silti täyttä."

"Pikkukivet ovat muita merkityksellisiä asioita, kuten työ ja koti. Hiekka on sitten kaikki muu, pienet asiat. Jos laitatte hiekan ensin purkkiin, ei ole tilaa isoille eikä pienille kiville. Sama pätee elämäänne; jos käytätte kaiken aikanne ja energianne pikkuasioihin, ei jää tilaa tärkeille asioille. Kiinnittäkää siis huomionne asioihin, jotka ovat teille tärkeimpiä."

(Huhut kertovat professorin olleen Stephen R. Covey)3 kommenttia:

  1. Tää oli niin mahtava juttu, että on pakko koppaa omaan blogiin! Mut laitan linkin kyl tänne. :)

    VastaaPoista
  2. Minäkin kopsasin tämän tuttavani Essin FB-sivuilta :)

    VastaaPoista
  3. Mä kuulin tästä version, jossa proffa kysy vielä uudestaan, että onko purkki täysi kaatoi lopulta tuopillisen olutta kivien ja hiekan sekaan ja sinnehän se soljui. --> "Jos täyttää elämän oluella ei siihen mahdu mitään muuta".

    VastaaPoista