torstai 16. elokuuta 2012

DINNER IN THE SKY


Ostin kahden ruokalajin päivällisen kahdelle hengelle Grouponilta "Dinner In The Sky"-ravintolaan, joka on valittu maailman kymmenen erikoisimman ravintolan joukkoon ja joka kiertää eri puolilla maailmaa erilaisin kokoonpanoin. Päivälliselle kertyi hintaa yhteensä 85,00 euroa. Etukäteen ei ollut tiedossa, mitä ruokia päivällisellä tarjoiltiin, vaan menu oli yllätys. Mahdolliset ruoka-aineallergiat saattoi ilmoittaa etukäteen sähköpostitse.

Itse päätöksen teko päivällisen ostamisesta ei ollut mikään ihan yksinkertainen juttu korkeanpaikankammoiselle. Esimerkkinä mainittakoot, että kun ostin itselleni tämän nykyisen 6. kerroksessa sijaitsevan kotini, jouduin ensimmäistä kertaa parvekkeelle mennessäni konttaamaan sinne, koska pelkäsin sen verran matalakaiteiselle parvekkeelle menoa. Loppujen lopuksi rohkaisin mieleni ja päätin maksaa tästä hieman erikoisesta kokemuksesta.

Tein pöytävarauksen maanantaille 13.08.2012 klo 16.30 ja mukaani lähti pakkiksen Soppaluu, joka on myös hyvän ruoan ystävä. Olin etukäteen tarkistanut Forecan sivuilta säätilanteen, joka ennusti aurinkoista ilmaa tuolle ajankohdalle. Kyseisenä ajankohtana menun olivat koonneet Björn Frantzén ja Daniel Lindeberg Tukholmasta, joista "Dinner In The Sky"-ravintolan sivut kirjoittavat näin:

Björn Frantzén ja Daniel Lindeberg omistavat Tukholmassa sijaitsevan Frantzén/Lindebergin ravintolan ja toimivat myös kyseisen ravintolan kokkeina. Björn Frantzén ja Daniel Lindeberg avasivat ruokakriitikkojen ylistämän ja palkitun Frantzén/Lindebergin vuonna 2008. Lindeberg ja Frantzén kuvailevat tunnettua ravintolaansa rennon elegantiksi ja se lukeutuukin Skandinavian ravintoloiden ehdottomaan kärkeen. Erityisen tästä tukholmalaisesta ravintolasta tekee perinteisen ruokalistan puuttumineen. Tarjoilu määräytyy päivittäin käytettävien ja usein myös yllätyksellisten raaka-aineiden mukaan. Lopputulos on todella upea makunautinto, jossa pohjoismaalainen ja aasialainen keittiö yhdistyvät odottamattomalla ja onnistuneella tavalla.

Frantzén/Lindeberg sai ensimmäisen Michelin-tähtensä 2009 ja toinen tähti tuli 2010. Vuotta myöhemmin Frantzén/Lindeberg sai 57. sijan S.Pellegrinon maailman 50 parhaan ravintolan listalla ja mainittiin erikseen ”One to Watch” ravintolana.  Suurin uutinen oli kuitenkin vuorossa kuluvan vuoden huhtikuun lopussa, jolloin Frantzén/Lindeberg oli 20. maailman 50 parhaan ravintolan 2012 joukossa.

Tällä kertaa ravintola-alue oli pystytetty Helsingin Rautatientorille, jossa oli pöydän varanneille VIP-teltta, jonka loungeen piti mennä puolta tuntia aiemmin ennen nostoa ja jonne saattoi jättää säilöön ylimääräiset vaatteet ja laukut noston ajaksi. Teltassa saattoi sohvalla istuessaan katsella kokkien esivalmisteluita rukien suhteen. Ennen VIP-telttaan menoa oli ottanut muutaman neuvoa antavan rohkaisuryypyn sekä käynyt wc:ssä. Mikäli ravintolan tilaa yksityiskäyttöön, on ravintola mahdolista laskea las tarpeen mukaan wc-käyntejä varten.

Loppujen lopuksi meidät vietiin "ravintolaan", jossa meille osoitettiin istumapaikat ja "köytettiin" rallivaljain kiinni penkkeihin. Jalkojen alla ei ollut varsinaista lattaa, vaan metallinen levy, eli istuimme "tyhjän päällä". Pöydän ympärille mahtui yhteensä 22 asiakasta ja pöydän keskellä oli tilaa keittiömestarille apulaisineen sekä turvallisuudesta vastaavalle henkilökunnalle.

Dinner In The Skyn-sivujen mukaan asiakkaan tulee olla vähintään 150 cm:ä pitkä ja enintään 150 kiloa painava, jotta hän voi osallistua nostoon. Alle 18-vuotiaat saavat osallistua ainoastaan aikuisen seurassa ja liikkuntaesteisiä autetaan tarvittaessa osallistumaan turvallisesti. Asiakkaan kannattaa huomioida pukeutumisessa sää sekä se, että noston aikana ylhäällä saattaa tuulla enemmän ja olla kylmempi.

Tämän jälkeen meidät nostettiin 45 metrin korkeuteen, joka sjaitsee melkein samoissa korkeuksissa kuin Helsingin päärautatieaseman torni, joka on Helsingin kaupungin sivujen mukaan 48,5 metriä korkea. Tämän jälken meille tarjoiltiin pieni alkupala, joka sisälsi: Naudan tartarpihvin, muikunmätiä, savustetulla ankeriaalla maustettua smetanaa, rapeaa sipulia ja tuhkaa. En ollut aiemmin syönyt tartar-pihviä, mutta tämän kokemuksen perusteella se oli maukkaampaa, kuin mitä oin alunperin kuvitellut. Alkupala maistui erinomaiselle.

Pääruoka oli myös pieni, mutta erittäin hyvänmakuinen. Pääruoka sisälsi: Hitaasti paistettua merikrottia, artisokkapyreetä, jotka tarjoiltiin nokkosten sekä
nuoren valkosipuvinaigretten ja kanttarellien kera. Minä, joka en ole mikään sienien ystävä, söin hyvällä ruokahalulla lautasella olevat kanttarellit. Ennen nostoa VIP-teltasta sai ostaa eurolla shampanjalasillisen (G.H. Mumm) sekä valkoviiniä, jotka tarjoiltiin ruokien kanssa.

Tässä tapauksessa nosto kesti noin 30-40 minuuttia ja heti ruokailun jälkeen meidät laskettiin alas. Ruoka oli hyvää, mutta annokset olivat niin pienet, että menin heti tämän jälkeen syömään toiseen ravintolaan pitkän kaavan mukaan. Toisaalta pienet annoskoot eivät jääneet harmittamaan, koska koin että maksoin mielelläni nimenomaan uudesta mieleenpainuvasta kokemuksesta.

Negatiivista oli se, että Grouponin sivuilla kerrottiin, että nosto tehdään 50 metrin korkeuteen. Dinne In The Skyn nettisivuilla taas sanottiin, että nosto tehdään 40 metrin korkeuteen, eli kumpikaan näistä tiedoista ei pitänyt paikkaansa. Toisaalta viisi metriä sinne tänne... sillä ei ole niin merkitystä. Merkitystä oli lähinnä sillä, että tiedot olivat ristiriitaisia.

Lisäksi VIP-teltassa oleva henkilökunta ei tiennyt oikein mistään mitään, kun heille esitti joitakin kysymyksiä ennen nostoa. Olisin myös toivonut etukäteen informaatiota Grouponin tai Dinner In The Sky-sivujen kautta siitä, kuinka kauan nosto kestää, onko alueella säilytystilaa laukuille jne. Nämä asiat sain tietää vasta, kun soitin ravintolan edustajalle.

Positiivista oli ruoan sekä erikoisen kokemuksen lisäksi mukava ja huumorintajuinen henkilökunta, jolla oli napakka ote hommaan sekä rauhoittava vaikutus korkeanpaikankammoiseen asiakkaaseen. Täytyy kyllä sanoa, että missään vaiheessa ei pelottanut. Tämä johtui siitä, että en juurikaan katsellut alaspäin enkä kääntynyt tuolissa sivusuunnassa katselemaan maisemia, vaikka siihen olisi ollut mahdollisuus.


Kotisivut: http://www2.dinnerinthesky.fi/index.php?id=78

Dinner In The Sky 45 metrin korkeudessaRohkaisuryypyt @On The Rocks
VIP-teltta
VIP-Lounge
Alkuvalmisteluja 
1 kommentti:

  1. Huikea idea ja hyvä kirjoitus muutenkin! Olisi ollut tosi kiva mennä korkeuksiin syömään miehen kanssa, kun tulemme kuun lopulla Suomeen, mutta harmillisesti se on tuolloin jo mahdotonta.

    VastaaPoista