keskiviikko 6. lokakuuta 2010

KUHAA KANANMUNAKASTIKKEEN KERA

Kala:
1-2 kpl kuhafileetä per ruokailija
voita
suolaa, valkosipulijauhetta, sipulijauhetta, valkopippurijauhetta

1.) Paista kalafileet paistinpannulla voissa kauniin kullanruskeiksi ja mausta ne.
2.) Nauti kananmunakastikkeen, keitettyjen perunoiden tai perunamuusin kera.


Kananmunakastike (n. 6 hengelle):
1 litra maitoa
3-4 rkl voita
3-4 rkl vehnäjauhoja
4-5 keitettyä kananmunaa
suolaa, muskottipähkinäjauhetta, valkosipulijauhetta, sipulijauhetta, valkopippurijauhetta
2-3 rkl ruohosipulituorejuustoa
tuoretta ja silputtua ruohosipulia koristeluun tai kastikkeeseen sekoitettuna

1.) Laita kananmunat kattilaan kiehumaan ja silppua ruohosipuli pieneksi

2.) Sulata voi paistinpannussa ja lisää joukkoon vehnäjauhot pienissä erissä koko ajan vispilällä sekoittaen niin, että seoksesta tulee tasaista. Kypsennä voi-jauhoseosta joitakin minuutteja (n. 5min.) ja koko ajan vispilällä sitä sekoittaen varoen kuitenkin, ettei seos ala ruskistumaan liikaa. Maitopohjaisen kastikkeen pohjaan palamista voi yrittää välttää tekemällä kastike teflonpannussa ja jotta paistinpannu ei vahingoittuisi, kannattaa käyttää muovista vispilää.

3.) Kun voi-jauhoseos on kypsä, kaada paistinpannulle maitoa ohuena norona pieni määrä kerrallaan koko ajan seosta vispilällä voimakkaasti sekoittaen. Tällä pyritään siihen, että kastikkeesta tulee samettisen pehmeää eikä siihen tule paakkuja. Kun seos on tasainen, kaada joukkoon lisää maitoa pienenä norona koko ajan vispilällä sekoittaen. Jatka tätä niin pitkään, että kaikki maito on kaadettu. Anna kastikkeen hautua yhteensä noin 20-30min. Katiketta voi tarvittaessa ohentaa maidolla. Jos kastike maistuu jauhoille, anna sen kypsentyä lisää. Jos haluaa, maidon voi lämmittää etukäteen kattilassa. Itse olen toisinaan tehnyt kastikkeen maidosta sekä kermasta.

4.) Sekoita joukkoon ruohosipulituorejuusto sekä mausteet

5.) Kuori kypsäksi keitetyt kananmunat ja viipaloi ne munaleikkurissa kahteen eri suuntaan (pysty- ja sivusuunnassa). Lisää kananmunasilppu kastikkeen sekaan

6.) Tarjoa kananmunakastike kalan ja keitettyjen perunoiden tai perunamuusin kera. Koristele annos ruohosipulisilpulla



Tässä olisi taas tavallista kotiruokaa... Kyseessä on maitokastikepohjainen (béchamel-kastike) kananmunakastike, josta olen tehnyt oman versioni. Kastike tarjoillaan kalan ja perunoiden kera. Tavallisen maitokastikkeen (béchamel) tekisin muuten täsmälleen samoin, mutta maustaisin sen ainoastaan suolalla, muskottipähkinäjauheella sekä valkopippurijauheella. Jättäisin kastikkeesta pois kananmunan sekä tuorejuuston.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti