tiistai 26. lokakuuta 2010

LIHASDYSMORFIA

Löysin Iltalehden sivuilta mielekiintoisen artikkelin, jossa käsitellään lihasdysmorfiaa, joka on minulle terminä vieras. Sairaus itsessään on sellainen, että olen voinut hyvin kuvitella sen olevan olemassa, mutta en ole tiennyt millä nimellä sitä voi kutsua. Näyttäisi siltä, että tämä on enemmän miesten sairaus kuin naisten. Laitan tuonne loppuun vielä netistä löytämäni linkin, jossa kerrotaan tuosta sairaudesta enemmän.

**********


LIHASTEN PALVONTA VOI KIELIÄ "KÄÄNTEISESTÄ ANOREKSIASTA"

Tyytymättömyys omaan kehoon voi laukausta sairauden, joka muistuttaa käänteistä anoreksiaa. Lihasdysmorfia eli "käänteinen anoreksia" on harvinainen sairaus, jonka uskotaan olevan kasvussa, kirjoittaa Daily Mail.

Käänteiseen anoreksiaan sairastunut henkilö kokee olevansa laihempi ja hintelämpi kuin todellisuudessa on. Pakkomielle hankkia sairaalloisesti lisää massaa ja lihaksia voi johtaa masennukseen, sydämen- ja munuaisten vajaatoimintaa tai pahimmassa tapauksessa jopa kuolemaan.

Psykologi Paul Russel Boltonin yliopistosta tekee parhaillaan tutkimusta, jossa seurataan 200 rugbypelaajan painon kehitystä ja painon nousuun liittyviä paineita. Lihasdysmorfiaa tiedetään esiintyvän erityisesti urheilijoiden parissa.

"Lihasdysmorfia voi johtaa äärimmäiseen ruokavalioon, riippuvuuteen liikunnasta ja anabolisten steroidien käyttöön, joka taas on ollut useiden kehonrakentajien kuolinsyiden taustalla", Russel sanoo Daily Mailin mukaan.

Lähde: http://www.iltalehti.fi/terveys/2010102512581527_tr.shtml


***********

Miesten syömishäiriöt ja tyytymättömyys lihaksistoonsa: http://www.duodecimlehti.fi/web/guest/arkisto?p_p_id=dlehtihaku_view_article_WAR_dlehtihaku&p_p_action=1&p_p_state=maximized&p_p_mode=view&_dlehtihaku_view_article_WAR_dlehtihaku__spage=%2Fportlet_action%2Fdlehtihakuartikkeli%2Fviewarticle%2Faction&_dlehtihaku_view_article_WAR_dlehtihaku_tunnus=duo96584&_dlehtihaku_view_article_WAR_dlehtihaku_p_frompage=uusinnumero

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti