sunnuntai 10. lokakuuta 2010

SATAY-KANAVARTAAT, ETIKKAISTA KURKKU-CHILIKASTIKETTA, MAAPÄHKINÄKASTIKETTA

n. 1-2 hengelle

Satay-kanavartaat:
2 kpl maustamattoman kanarintafileetä

Marinadi:
4 rkl kasvisöljyä
2 kynttä valkosipulia puristettuna
2 tl keltaista curryjauhetta
2 tl vaaleaa soijakastiketta
2 tl osterikastiketta
1 tl sokeria

1.) Leikkaa kanan rintafileet pitkänomaisiksi suikaleiksi.
2.) Sekoita öljyn sekaan curryjauhe, soija- ja osterikastike, sokeri sekä puristettu valkosipuli
3.) Pyöritä kanan rintafileestä leikatut suikaleet marinadissa ja laita marinoitumaan jääkaappiin vähintään muutamaksi tunniksi
4.) Pujota kanan rintafileesuikaleet grillivartaisiin. Jos käytät puisia grillitikkuja, niin liota niitä vedessä noin 10-15 minuuttia, jotta ne eivät pala
5.) Laita marinoidut kanavartaat uuniin 200 asteeseen noin 20 minuutiksi tai grillivastusten alle (antavat hyvän värin) 250 asteeseen noin 10-20 minuutiksi
6.) Tarjoile maapähkinä- ja etikkaisen kurkku-chilikastikkeen sekä riisin kera

(Itse otin valmiit kanavartaat pakastimesta sulamaan, joten en siksi pystynyt liottamaan tikkuna etukäteen enkä marinoimaan fileitä ennen tikkuun pujottamista.)


Etikkainen kurkku-chilikastike (1-2 hengelle):
0,5 dl lämmintä vettä
2 tl etikkaa
3 tl sokeria
hyppysellinen suolaa
¼ kurkku (pienehkö, vähempi määräkin saattaa riittää)
5-10 ohutta viipaletta tuoretta chiliä (tai silputtuna)
½ pienehkö shalottisipuli silputtuna (jos ei ole thaimaalaista, niin kotimainenkin käy)

1.) Suikaloi kurkku ja chili ohuiksi suikaleiksi. Hienonna sipuli pieneksi silpuksi
2.) Sekoita lämpöisen veden sekaan etikka, sokeri ja suola (vesi on lämmintä, jotta em. aineet sulavat sekaan)
3.) Sekoita kurkku, chili ja sipuli etikkaisen veden sekaan
4.) Jäähdytä kastike huoneenlämpöiseksi


Maapähkinäkastiketta (1-2 hengelle):
3 rkl maapähkinöitä (itse käytin suolapähkinöitä)
4 rkl chiliöljyä
1 valkosipulin kynsi puristettuna
2 rkl sokeria
hyppysellinen chilijauhetta
(1-2 tl valkosipulista chilikastiketta)
(tarvittaessa hyppysellinen suolaa)
4 rkl kookosmaitoa

1.) Laita maapähkinät pussin sisään ja kauli ne rouheeksi
2.) Paahda maapähkinärouhe nopeasti kuivalla paistinpannulla
3.) Sekoita puhtaalla paistinpannulla chiliöljy, puristettu valkosipuli, sokeri ja chilijauhe, anna kuullottua hetki
4.) Lisää joukkoon maapähkinärouhe
5.) Mausta seosta halutessasi valkosipulisella chilikastikkeella
6.) Lisää joukkoon kookosmaito ja anna saostua




Jotkut tekevät tämän kastikkeen maapähkinävoista, jonka avulla tästä tulee enemmän tahnamaista. Kastikkeesta saa tahnamaisen myös, kun laittaa paahdetut maapähkinät monitoimikoneeseen ja sekoittaa maapähkinät jauheeksi. Tästä mun nyt tekemästä "kastikkeen" lopputulos oli enemmänkin rouhemainen ja tuli sellainen olo, ettäsiitä puuttuu jotain. Näitä maapähkinäkastikereseptejäni etsiessäni olen huomannut, että niitä on monenlaisia. Tahnamainen kastike on mun mielestä parempi versio.

Minulla itselläni ei ollut kotona chiliöljyä, joten käytin tavallista kasvisöljyä, joka sekaan laitoin chilijauheen lisäksi valkosipulista chilikastiketta

Tavallisen sokerin tilalla voi käyttää esimerkiksi ruokosokeria. Suolan jätin itse pois siksi, kun käytin tähän suolapähkinöitä.

Joka tapauksessa ihanaa thaimaalaista ruokaa parhaimmillaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti