lauantai 30. lokakuuta 2010

LUOMUA

Pistäydyin tuossa yksi päivä kaupungilla Maatilatorilla, joka sijaitsee Lasipalatsissa osoitteessa Mannerheimintie 22-24. Kyseessä on ruokakauppa, jossa myydään suomalaisten pientuottajien tuottamaa lähiruokaa ja luomutuotteita. Tarjolla on kuulemma yli 200:n pientuottajan ja maatilan tuotetta.


Tuo ruokakauppa oli kyllä aivan ihana ja houkutteli ostamaan vaikka mitä. Kaupan maalaishenkinen tunnelma ja taustalla soiva Matti Eskon kappale kohottivat niin kaupan, kuin minun supisuomalaista mentaliteettia entisestään. Pidin kuitenkin pintani ja lähdin kaupasta pelkän täysjyväohra-aprikoosileivän sekä Juntulan mustikka-vehnämurojen kera.Tuo leipä oli todella hyvän makuista ja se piti sisällään täysvehnäjauhoja, täysjyväohrajauhoja, ohrasuurimoita, aprikoosia, siirappia, unikonsiementä ja merisuolaa. Leivän suolapitoisuus oli 0,7% ja se oli juureen leivottua sekä hiivatonta. Mustikka-vehnämuroja söin välipalana ”sotkussa”, johon tuli maitorahkaa, sokeroimattoman mehukeittoa, mustikkkaa, vadelmaa, banaania, pellavansiemenrouhetta sekä Vi-Siblin –kuituvalmistetta. Murot eivät oikein maistuneet miltään, vaikkakaan ne eivät olleet pahoja.
Vaikka arvostankin luomu- sekä lähiruokaa ja haluaisin tukea suomalaisia pientuottajia, niin valitettavasti se ruoka on aika kallista. Ymmärrän kyllä, että jostain se elanto on pientuottajien saatava, mutta siitä huolimatta pitää ajatella myös oman rahakukkaron nyörejä. Koen myös, etten halua lähteä ruokaostoksille ihan keskustaan saakka, vaan käyn mieluummin omassa lähiympäristössäni. Lähellä olevien S-Marketin sekä K-Kaupan lisäksi käyn toisinaan ruokaostoksilla Hakaniemen hallissa, josta käyn ostamassa lähinnä lihaa sekä kasviksia.

Kävin samalla reissulla myös Ekokauppa Ruohonjuuressa, joka sijaitsee Kampissa osoitteessa Salomonkatu 5. Ruohonjuuresta minulle ei tarttunut mukaan muuta kuin leipäjuustoa sekä suklaata. Ruohonjuuri on mielestäni nostanut viime vuosina selkeästi profiiliaan. Aikoinaan siitä tuli mieleen kauppa, jossa kävivät pelkästään vihreän aatteen luonnonsuojelijaihmiset sekä "hipit" (ei pahalla :D ). Nykyään kaupassa näyttää kuitenkin käyvän jos jonkin näköistä tavallista tallaajaa.

Nykyään eko-, luomu- ja reilun kaupan tuotteet sekä ekologisuus ylipäätään ovat ehkä vähän in –juttu, mikä sinällään ei ole huono asia. On hyvä, että nykyajan nuoret opetetaan ekologiseen ajattelutapaan jo koulussa. Tästä meillä vanhemmilla on vielä paljon opittavaa. Ehkä pitäisi itsekin alkaa asennoitumaan asioihin ekologisemmalla otteella...

Omalta osaltani myönnän, että oma ongelmani on laiskuus niin itse tekemisen, kuin asioiden selville ottamisenkin suhteen. Hyi minua! Mielelläni valistaisin teitä näissä asioissa, mutta koska en osaa, niin laitan tänne teille linkkejä, joiden avulla voitte valistaa itse itseänne.


MAATILATORI: http://www.viisitahtea.fi/eat-and-joy/maatilatori/4532-eatandjoy-maatilatori

RUOHONJUURI: http://www.ruohonjuuri.fi/

LUOMURUOKA: http://www.luomuruoka.fi/

LUOMURUOKAA KOTIOVELLE: http://www.labbynkauppa.net/

EKO-OSTAJA: http://www.kuluttajavirasto.fi/fi-FI/eko-ostaja/

EKOLOGINEN JA EDULLINEN RUOKA: http://www.yhteishyva.fi/yhteishyva/vastuullinen_kuluttaminen/vaikuttavat_valinnat/valinta_ekologinen_ja_edulline/

JÄTELAJITTELU: http://www.helsinki.fi/jarj/symbioosi/kierratys/

EKOLOGINEN JALANJÄLKESI: http://www2.turkuamk.fi/keke/ekofeet2/index.php?page=laskuri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti