maanantai 20. syyskuuta 2010

BULGARIA - SUNNY BEACH

Tässä tosi vanha infopläjäys vuodelta 2003, mutta laitan sen nyt kaikella uhalla tänne silti, jos siitä olisi silti jollekulle hyötyä Kaikki laittamani hintatiedot kannattaa varmaan suosiolla unohtaa, sillä ne tuskin enää pitänevät paikkaansa.


En ole tämän reissun jälkeen Sunny Beachilla käynyt, joten en tiedä kuinka paikka on muuttunut. Jos sinulta löytyy tuoreempia kokemuksia, niin päivitä ihmeessä tietosi tänne.



SUNNY BEACH, BULGARIA


YLEISTÄ HOTELLISTANI JA MUUSTA:

Olin Sunny Beachilla viikon lomalla ja hotellina oli Koral (erittäin siisti ***, lähes Suomen tasoa), joka sijaitsee aivan SB:n keskustassa pääkadun varrella ja Kukkaiskadun vieressä.

Kukkaiskatu on SB:n ydinkeskustaa ja se on leveähkö kävelykatu, jonka varrella on paljon kauppoja ja ravintoloita. Kukkaiskatu alkaa Koralin vierestä pääkadun tuntumasta ja päättyy merenrannan mukaisesti kulkevalle poikittaiselle rantakadulle, joka on myös kävelykatu.

Bulgarian Sunny Beach on mielestäni mukava ja erittäin edullinen lomakohde, jossa mielestäni viikko on sopiva aika. Voin suositella kohdetta kaikille, joille kelpaa normaali edullinen rantalomakohde.

Ruokaa, juomaa, vaatteita, kenkiä ym. saa halvalla, hinnat on noin 1/3 - 1/2 Suomen hinnoista. Vaatteista ja kengistä on ehkä vaikeaa löytää omia kokoja, jos on isompi kokoinen ja kaiken lisäksi heidän kokonsa ovat pienempiä kuin Suomen vastaavat.

Siisteys SB:llä on Välimeren maiden tasoa. SB on turisteille rakennettu lomakylä ja jos haluaa nähdä aitoa elämää, pitää lähteä kauemmas. Elämä muualla ei ole mitään kauhean koreaa, rakennukset ovat osittain jäänteitä kommunistiajalta. Katukauppiailla keskiansio kuukaudessa on käsittääkseni noin 25-30 euroa ja kaikkien bulgarialaisten keskiansio noin 100 euroa kuukaudessa.

Bulgariassa kirjoittaminen tapahtuu pääsääntöisesti kyrilisin kirjaimin, joten siitä sitten vain arvuuttelemaan, mitä missäkin lukee.


RANNAT:

"Kultaista" hiekkarantaa on noin 6 kilometrin verran ja merivesi oli noin 24 asteista. Rannalla on maksulliset rantatuolit, ravintoloita ja paljon muuta tekemistä. Erittäin hyvä rantalomakohde, jossa voi harrastaa erilaisia vesiurheilulajeja. Lämpötila oli suurin piirtein sitä samaa kuin mitä Suomessa pahimmilla helteillä, iltaisin oli hiukan viileämpää. Punainen lippu rannalla tarkoittaa: ei saa uida, keltainen: omalla vastuulla, vihreä: saa uida.


BASAARIALUE:

Hotelli Korallin takana alkaa heti basaarialue, jossa on myytävänä mitä erilaisempaa tavaraa ja lisäksi siellä on joitakin ravintoloita. Basaarialueen hinnat on edullisempia, kuin mitä ne on sadan metrin päässä pääkadun ja meren välissä olevalla alueella Kukkaiskadun tuntumassa.


BURGAS:

Kävimme matkalla Burgasin kaupungissa linja-autolla, joka lähtee linja-autoasemalta läheltä pääkatua. Burgas sijaitsee n. 30-40 kilometrin päässä SB:stä. Burgas on iso, ehkä noin 300 000 ihmisen asuttama kaupunki, jossa ei mielestäni ollut mitenkään halvempaa kuin SB:ssä, vaikka toisin väitettiinkin. Jäimme bussista pois Burgasin juna-aseman luona ja kiersimme sen vieressä olevaa ostos-ja kävelykatua ees taas. Burgasissa on mukavan oloinen Meripuisto meren rannassa, jonka ohitse ajoimme. Rannassa oli paljon terasseja sekä lapsille leikkikenttiä ja huvipuiston tapaisia.


VANHA NESSEBAR:

Sijaitsee noin viiden kilometrin päässä SB:stä ja oli matkan ehdottomia kohokohtia. Nessebar on kylä, joka on yksi Unescon suojelukohteista. Se on todella kaunis saarimainen alue, jonne pääsee kuitenkin autolla tietä pitkin. Se on täynnä kauniita vanhoja tummanruskeita puutaloja, kivisiä kujia, muureja, merta, ravintoloita ja vaikka mitä. Alueella on paljon pieniä turistimyymälöitä. Nessebariin pääsee SB:ltä bussilla, kävellen (esim. meren rantaa pitkin) ja käsittääkseni veneellä.


VESIPUISTO:

SB:llä pääkadun länsipuolelle jää uusi vesipuisto, joka sijaitsee kiertotien läheisyydessä. Tänne uuteen vesipuistoon on noin 10 minuutin kävelymatka hotelli Korallin luota. Eli puisto sijaitsee hotelli Korallin ja kiertotien välissä basaarialueen takana.

Vesipuisto on siisti alue, jossa oli muistaakseni 11 erilaista liukumäkeä, muutama ravintola, laukuille säilytystilat jne. Uuteen vesipuistoon pääsee helposti kävellen, taksilla tai minujunalla.

Vanha vesipuisto sijaitsee taas pääkadun ja meren välissä olevalla alueella lähellä Kukkaiskatua, mutta tarjonta siellä on vähäisempää ja paikka pienempi.


ITSENSÄ HELLIMINEN:

Kävin viikon aikana hotelli Korallin yhteydessä olevassa kauneushoitolassa (ilmeisesti vähän tasokkaampi). Leikkautin siellä hiukset ja kävin manikyyrissä sekä pedikyyrissä (jälki oli hyvää). Kauneushoitoloita on ympäri SB:tä ja ne tekevät käsittääkseni ihan hyvää jälkeä, tosin välillä hiukan eri tyyliin kuin Suomessa. Niissä on mahdollisuus myös kasvohoitoihin ja muihin. Hiusten värjäystä ja permanenttia siellä ei kannata ottaa, sillä suomalaisten hius on heikompaakuin bulgarialaisilla ja tulos saattaa olla ihan mitä tahansa. Hierojalla kävin myös. Hierojilla on omia hierontapisteitä mm. rannalla ja hierojat ovat usein miehiä.


KULKEMINEN:

SB:n sisällä voi kulkea vaivattomasti kävellen, taksilla, bussilla tai minijunilla, jotka kulkevat pitkin SB:tä yleensä pääkadun suuntaisesti akselilla pohjoinen-etelä. Minijunien (ne turistijunat) käyttöä ei tarvitse häpeillä, sillä se on ihan yleinen kulkuväline SB:n sisällä. Lisäksi alueeseen voi tutustua mm. vossikan kyydissä (kallista), pyörillä (yhden hengen tai monen hengen), pikku skoottereilla. Muihin kaupunkeihin pääsee vaivattomasti taksilla tai bussilla. Auto ei kannata välttämättä vuokrata, jos on tottumattomampi kuljettaja, sillä liikenne on aika hurjaa.


ILMANSUUNNAT:

Ilmansuunnista (noin suurinpiirtein) vielä sen verran, että jos seistään pääkadulla, joka kulkee merenrannan suuntaisesti katse suunnattuna vuorille pohjoiseen päin, niin Musta meri sijaitsee SB:n itäpuolella. Kiertotie, basaarialue ja uusi vesipuisto jää pääkadun vasemmalle puolelle länteen päin. Nessebar ja Burgas ovat noin suurinpiirtein etelään päin.


RAVINTOLAT, BAARIT JA DISCOT:

Niitä on mahdottomasti. Discoista suosituimpia ovat Lazur, Iceberg, Soho, Bar Variete (tanssishow-juttuja) ja Mania (paikallisten suosima teknopaikka). Baareista suosituimpia ovat Dreams, La Perla, Las Palmas jne. Ruokaravintolista voisin itse suositella espanjalaistyyppistä Villa Boraa, skandinaaviseen makuun sopivaa Brommaa, vuorilla 10 minutin matkan päässä olevaa Hanska Shatraa, hotelli Koralin James Joyce'a ja hotelli korallia vastapäätä olevaa Pizza Zornitsaa (mahtavat pizzat).


VARKAAT:

Taskuvarkaita on, mutta ei sattunut meidän kohdalle. Eli pidä laukusta ja lompakosta huolta. Mukana ei kannata pitää hirvittäviä summia rahaa kerralla ja ravintoloissa kannattaa pitää drinkit valvovan silman alla. Hotellissa kannattaa vuokrata turvalokero.


RAHANVAIHTO:

Rahanvaihto kannattaa tehdä Suomessa esim. Forexilla (jossa voi vaihtaa levoja) tai paikan päällä ainoastaan pankeissa. Tavallisissa rahanvaihtopisteissä voidaan huijata. Lisäksi joku saattaa yrittää tulla vaihtamaan rahaa kadulla, mutta siihen ei kannata missään nimessä suostua, sillä he voivat yrittää antaa sinulle Romanian valuuttaa tai vanhaa rahaa, joka ei ole enää käytössä. Bulgarian suurin seteli on 50 levaa. Jos setelissä on perässä useampi nolla, esim. 20 000 (levaa), on kyseessä vanha raha.

Pankissakin kannattaa aina tarkistaa, että he ovat antaneet oikean summan sinulle ja pyytää vaihdosta kuitti (tuskin huijaavat tarkoituksella, mutta vahinkoja voi sattua, kuten minulle --> sain liian vähän takaisin). Pankkeja on pääkadun varrella mm. hotelli Korallissa ja niissä saattaa usein joutua jonottamaan pankin ulkopuolella. Pankeissa on vartijoita, jotka laskevat asiakkaat sisään. Matkashekkejä voi vaihtaa ainoastaan tietyissä pankeissa.

Huijarit voivat yrittävää myös tulla ostamaan sinulta kännykkää, mutta perimmäinen ajatus heillä on aina huijata sinua rahan kanssa, joten älä ala tekemään kauppaa.


POSTI, APTEEKIT, POLIISI JA LÄÄKÄRIASEMAT:

Posti sijaitsee pääkadun varressa Disco Manian vieressä, apteekkeja (apteka)on siellä täällä, Poliisilaitos sijaitsee pääkadun varressa hotelli Korallista muutama sata metriä pohjoiseen päin, samoin kuin "ambulanssiasema". Lääkäriasemia on usein hotellien yhteydessä.


MUUTA:

-Kerjäläisiä on, älä anna heille rahaa.
-Tippiä on tapana jättää ravintoloissa, siivoojille, kampaajille jne. noin 5-10% loppusummasta.
-Jos bulgarialainen nyökyttää, hän tarkoittaa sanoa ei ja jos hän pyörittää päätä, hän tarkoittaa sanoa kyllä.
-Bulgarialaiset puhuvat omaa kieltään, saksaa ja hiukan englantia, mutta huonosti. Ravintoissa tunnistaa Suomen lipusta ne paikat, joissa on suomenkielinen menu.
-WC-paperia kannattaa pitää mukana. WC:t ovat usein maksullisia n. 0,30 levaa ja maksun saaja myy wc-paperia ja pitää wc:t kunnossa ("yksityisyrittäjä").
-Soittaminen matkapuhelimella Bulgariasta Suomeen on kallista, noin 1,89 euroa/min. ja tekstiviestien lähettäminen n. 0,32 euroa (Sonera). Kannattaa tarkistaa hinnat.
-Muita tutustumisen arvoisia kohteita on Sozopol (Nessebarin tyyppinen paikka) noin 70 kilometriä SB:stä ja Sv Vlas'in kylä kävelymatkan päässä SB:stä pohjoiseen. Sv Vlas'in kylään pääsee esim. kävellen rantakatua ohi hotelli Victorian (vaalean keltainen hieno hotelli rantakadun päässä). Lisäksi on Varna n. 100 kilometrin päässä sekä Pomorien kylä, jossa on joku kylpylä. lisäksi SB:stä tehdän retkiä Istanbuliin
-Bulgariassa ja Suomessa on sama aika
-Kraanavesi on juotavaa, mutta kantsii silti ostaa pullotettua vettä
-Luottokortit toimii miten toimii
-Sähkö 220 V
-SB:ssä on mm. keilailu mahdollisuus, minigolfia, kuntosaleja, lentopalloa, tennistä
-Suomen suurlähetystö Sofiassa (kantsii ottaa omasta passista kopio mukaan, jos alkuperäinen häviää, helpottaa viranomaisia).


VALUUTTA:

1 euro = n. 2 levaa, eli 1,89 BGN
5 euroa = 9,46 BGN
10 euroa = 18,93 BGN
25 euroa = 47,31 BGN
50 euroa = 94,63 BGN
100 euroa = 189,25 BGN

1 BGN = 0,53 euroa
5 BGN = 2,64 euroa
10 BGN = 5,28 euroa
25 BGN = 13,21 euroa
50 BGN = 26,42 euroa
100 BGN = 52,84 euroa

Yhdessä levassa on 100 stotinkia (kolikot)


HINTATAULUKKOA JA OSTETTAVAA:

Sunny Beachilla myydään perinteisesti matkamuistoja, pitsilinoja, alusvaatteita, vaatteita, kenkiä, hopeaa/kultaa jne. Kannattaa kuitenkin katsoa, mikä on aitoa ja mikä ei. Feikkivaatteet pitäisi kuitenkin olla aika hyvälaatuisia. Tarjonta on vähän samankaltaista kun Virossa, mutta yllättävän mielenkiintoista.

Kannattaa ottaa Suomesta mukaan valokuvia ja teetättää katutaiteilijoilla piirustus/maalaus niiden pohjalta. Itse olin Suomessa sitä mieltä, etten oikein tykkää sellaisista, mutta nyt jälkikäteen kaduttaa, etten ottanut kuvia mukaan. Taulut ovat todella upeita ja näköisiä.

Tässä näitä noin-hintoja (käännä itse Suomen valuutaksi):

Postikortit 0,50-0,80 levaa. Postimerkit kortteihin (Suomeen) 0,50 levaa.

Pihvit 6-10 levaa, englantilainen aamiainen 3-7 levaa, edullisemmat ruoka-annokset 3-7 levaa, salaatit 2,5-5 levaa, jätskiannokset ja jälkiruuat 2,5-4,5 levaa, mehut ja limsat 0,5-1,5 litraa 1-3,5 levaa. Ruoka-annokset ovat pääsääntöisesti isoja.

Viinipullot kaupassa riippuen laadusta 3-20 levaa, aidot viinapullot kaupoissa 20-50 levaa, paukut ravintoloissa 1-2 levaa, Bacardi Breezer-juoma 3,50-5 levaa, olut 1-5 levaa, sisäänpääsy discoihin 1,5 levaa, tupakka-aski 1,20 levaa

Hieronta 1/2h 20 levaa, hieronta 1h 40 levaa, manikyyri + pedikyyri 35-40 levaa, kasvohoito 25-30 levaa, hiusten pesu, leikkaus ja föönaus 25-40 levaa, uusi vesipuisto 20 levaa, rantatuolit 4-5 levaa

Pitsiliinat (itsetehdyt): pienet 25-30 levaa, n. 160cm/halkasija 50 levaa, n. 180 cm/halkasija 60 levaa

Taulut, jotka maalataan valokuvista tai mallin istuessa taiteilijan vieressä (todella hienoja): Hintoja en tarkkaan tiedä ja niihin vaikuttaa, haluaako kehyksissä vai ilman. Luulisin, että kehystetyn hinta on noin 20-60 levaa

Bussi Burgasiin (meno) 2,5 levaa, Sunny Beachin sisällä halvempi. Minijuna (yksi matka) 1,5 levaa

Taksi, yksi matka (sovi hinta aina etukäteen, etteivät laskuta liikaa): Sunny Beachin sisällä 5-6 levaa, Sunny Beach-Nessebar 10 levaa, Sunny Beach-Burgas 20 levaa

Rintaliivit n. 10 levaa, stringit ja muut alushousut 5 levaa, laukut materiaalista riippuen 10-60 levaa, kristallilasit 6 kpl n. 50 levaa, rantapyyhkeet 7-28 levaa, vyöt 6-10 levaa, cd-levyt 1kpl 12 levaa ja 6kpl 60 levaa, kengät 10-50 levaa, matkalaukut 100 levaa, hopeasormukset 10-30 levaa, uimapatjat 7-20 levaa.



Tässä tekstissäni saattaa olla virheitä muunkin kuin rahajuttujen osalta, joten niitä voi sitten jälkikäteen korjailla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti