maanantai 20. syyskuuta 2010

YHDISTYNEET ARABIEMIRAATTIKUNNAT - DUBAI

Seuraavassa infopaketissa saattaa esiintyä asiavirheitä, joita voi oikaista tarpeen mukaan. Kirjoitukset perustuvat muistikuviini oppaiden kertoman jäljiltä, "TOP 10 Dubai ja Abu Dhabi" –kirjaan sekä muuhun käsillä olleeseen Dubai-aiheiseen materiaaliin. Ja näköjään kirjoitusvirheitäkin on eksynyt joukkoon mukaan (dirham - dirhamaa vai dirhami - dirhamia... :D ), mutta en jaksa alkaa korjaamaan niitä sen kummemmin... Ja sitten asiaan.



HOTELLIMME:

Matka Helsingistä Dubaihin kestää kuutisen tuntia Finnairin lennolla. Menomatkalla meitä hauskuutti Oulun murretta puhuva perämies V-P tai V-M Anttila, joka kertoi matkasta humoristisesti. Matka lentokentältä meidän hotelliimme Al Mankhoolin kaupunginosaan Bur Jumain puolelle kesti noin 20 minuuttia (etäisyys n. 6-8 km).

Huoneistohotelli Ascot (ent. Kirklees), jossa asuimme. Hotelli oli erittäin siisti ja huoneistossamme (2h+k+kaksi parveketta sekä wc.tä) oli riittävästi tilaa ja keitto- sekä pesumahdollisuudet olivat hyvät. Muistaakseni hotellin luokitus oli 3*. Suihkut toimivat hyvin siitäkin huolimatta, että Arabiemiraateissa kannustetaan olemaan säästeliäitä veden suhteen Ihan ymmärrettävää, sillä yhden litran tekemiseen makeaa vettä tarvitaan 10 litraa suolavettä.

Negatiivista hotellissamme oli ravintolan huonot aamiaiset sekä muu ruoka. Palvelu pelasi noin muuten erittäin nopeasti ja oli hyvää. Hotellista löytyi maksullinen internetyhteys, kuntosali sekä sauna. Huoneistohotelleista ei käsittääkseni saa ikinä ostaa alkoholia, mutta tavallisista hotelleista saa.


YLEISTÄ:

Yhdistyneissä Arabiemiraateissa rahayksikkönä toimii dirhami (AED). Yksi dirhami on tällä hetkellä (11.11.2009) noin 0,19 euroa (http://www.forex.fi/)

Yhdistyneillä Arabiemiraateilla on yhteinen presidentti ja jokaisessa emiraatissa on oma hallitsijansa. Dubaissa hallitsijan rekisteritunnus on nro 1. Opas väitti, että mitä lähempänä rekisteritunnus on numeroa 1, sitä läheisempää sukua auton omistaja on hallitsijalle. Toisaalta taas eräs toinen opasnainen, joka on asunut Dubaissa 30 vuotta, kertoi että ”sopivia” rekisteritunnuksia saa rahalla, vaikkakin tuo nro ykkösen tarina pitää paikkansa.

Dubai Creek erottaa Bur Dubain ja Deiran puolen toisistaan, joiden edustalla on Persianlahti. Dubaissa ei ole varsinaista yhtä ainutta keskustaa, vaan niitä on useita kuten esim. Espoossakin. Itse määrittelen kuitenkin Dubain ytimeksi tämän Dubai Creekin molemmat puolet.

Dubaissa rakennetaan koko ajan ja maisemakuva muuttuu nopeasti. Kaikki on suurta ja mahtavaa. Arabiemiraateissa sijaitsee 15% maailman kaikista nostokurjista. Vanhoissa taloissa on nähtävissä nk. tuulitorneja, jotka olivat entisajan ilmastointilaitteita.

Arabiemiraattien asukkaista on ulkomaalaisia 80% ja loput 20% on aitoja emiraatteja. Ulkomaalaisista intialaiset (n. 1,7 milj.), pakistanilaiset (n. 1,9 milj.) sekä filippiinit näkyvät katukuvassa selkeästi. Suomalaisia on noin 1000. Eri kansallisuuksia Arabiemiraateissa on edustettuna 43. Dubaissa asuu ihmisiä 1,6 miljoonaa. Koko Arabiemiraattien asukasluku on kasvanut muutamassa vuodessa noin 4 miljoonasta 6 miljoonaan.

Ulkomaalaiset voivat ostaa asunnon, mutta he eivät saa maahan vakituista asumisoikeutta eikä heillä ole mahdollisuutta saada Arabiemiraattien kansalaisuutta. Asuntojen vuokrissa ei tunneta kuukausivuokria, vaan vuosivuokrat. Omakotitalon pystyy vuokraamaan noin 200 000 dirhamilla / vuosi. Esimerkiksi Jumeirah Beachilla omakotitalon hinta on noin 60 000 000 dirhamia ja yhden huoneen kästtävästä studiosta saa maksaa tänä päivänä 450 000 dirhamia, kun noin neljä vuotta sitten hinta saattoi olla vielä noin 4,3 miljoonaa dirhamia.

Varsinaista köyhyyttä ei Arabiemiraateissa kuulemma ole, sillä esim. kadunlakaisija, joka tienaa kuussa noin 800 dirhamia, saa kuitenkin ilmaisen asumisen, ruuan, vaatteet, matkaliput, terveydenhuollon sekä muut peruselämiseen vaadittavat asiat. Ymmärsin, että vuoden 2010 alusta jokaisen maassa asuvan tulee rekisteröityä (asukkailta otetaan sormenjäljet jne.) eikä töitä saa, ellei ole henkilökorttia. Tämä poistaa teoriassa maasta laittomat siirtolaiset – käytännössä asia lienee kuitenkin toisin.

Arabiemiraateissa miehellä voi olla useampia vaimoja, mutta ulkomaalainen nainen ei voi ikinä olla nk. ”ensimmäinen” nainen. Emiraatin ja ulkomaalaisen lapsi saa Arabiemiraattien kansalaisuuden.

Emiraattinaiset ovat kuulemma omanarvontuntevia naisia ja vaikka samassa perheessä olisi useampi vaimo, osaavat naiset yleensä pitää kiinni oikeuksistaan ja vaimot pitää yhtä. Minut yllätti se, kuinka hyvin Arabiemiraateissa kohdellaan naista katukuvassa. Naiset esimerkiksi päästetään takseihin tai posteihin jonon ohi.

Vaikka emiraattinaiset joutuvat käyttämään mustia ”kaapuja” sekä toisinaan huntuja/burqaa, on heillä siellä alla usein muodinmukaiset ja kalliit vaatteet. Yllättävää oli se, kuinka seksikkäitä vaatteita/alusvaatteita kaupoissa myytiin.

Turistinaisten odotetaan pukeutuvan olkapäät ja polvet peittäviin vaatteisiin ja miehilläkin fiksu pukeutuminen tilanteen ja paikan mukaan on kohdallaan. Hunnutettuja naisia, poliiseja sekä hallintorakennuksia ei saisi valokuvata.

Katukuvassa oli kuitenkin yllättävän paljon turistinaisia, joilla oli päällä hihattomia toppeja sekä minihameita enkä itse huomannut, että heitä olisi katsottua kauhean paheksuen. Itse päätin kuitenkin kunnioittaa emiraattien toiveita - maassa maan tavalla.

Emiraattimiehet pukeutuvat usein kansallispukuun, mutta myös jotkut ulkomaalaiset käyttävät samankaltaisia vaatteita. Kansalaisuutta ei niinkään erota vaatteiden väreistä, vaan muista pienemmistä yksityiskohdista.

Dubaista löytyy myös paljon kauneussalonkeja, miehille ja naisille omansa. Miesten salonkeihin näkee ikkunan läpi, naisten kauneussalonkeihin ei näy. Naisten salongeissa työskentelee usein filippiiniläisiä. Pedikyyri ja puolen tunnin jalkahieronta maksoivat 110 dirhamia. Paikallisista pikaruokapaikoista saa ihania ruokia edullisesti.

Kun kaksi emiraattia menee naimisiin, valtio muistaa heitä 75 000 dirhamilla. En muista ihan tarkkaan saako pariskunta vielä omakotitalon ja tontinkin vihkimisen ansiosta - vai saako sen vasta ensimmäisestä lapsesta?

Lapsi on äidin vastuulla neljään ikävuoteen saakka, jonka jälkeen vastuu siirtyy isälle ja se kestää aina 21 ikävuoteen saakka. Jos vanhemmat eroavat, jäävät 4-21 –vuotiaat pojat aina isälleen, mutta äidillä on mahdollisuus tavata lapsiaan.

Tytöt ja pojat kasvatetaan sekä koulutetaan samalla tavalla. Lapsilla on oppivelvollisuus (6-16 vuotiailla). Koulun jälkeen lapset viedään koulubussilla suoraan kotiin, jonka jälkeen koulun vastuu heistä päättyy. Lapset eivät siis lähde koulusta yksin kavereidensa luo.

Opetus on ilmaista ja muistaakseni se tapahtuu englannin kielellä. Jos menestyy hyvin, pääsee ulkomaille opiskelemaan yliopistoon ja alueen hallitsija maksaa kaiken. Koulutus ulkomaalaiselle maksaa Arabiemiraateissa 15 000 dirhamia per vuosi kansainvälisessä koulussa ja esimerkiksi lukukausimaksu hotellikoulussa on 1 100 000 dirhamia vuodessa.

Emiraatit taitavat kaikki olla muslimeja, joka aiheuttaa tiettyjä eroavaisuuksia heidän ja esim. kristittyjen tavoissa. Käsitykseni mukaan laissa on määrätty, että muslimilla tulee olla lähin moskeija vähintään 500 metrin päässä hänen kotoaan. Kuoleman sattuessa muslimit pyritään hautaamaan kuoleman jälkeen seuraavaan auringonlaskuun mennessä. Vainajat asetellaan sikiöasentoon kasvot Mekkaa kohden.



ALKOHOLI JA RUOKA:

Olisin itse halunnut käydä jonkun hotellin yökerhossa, jotka ovat kuulemma ihan hienoja ja joissa vierailevat maailmanluokan DJ:t, mutta tällä kertaa ei tullut käytyä. Dubaissa on paljon maailmaluokan ja kokemisen arvoisia ravintoloita. Ne sijaitsevat usein hotellien yhteydessä. On mm. 180 astetta pyörivä ravintola hienoilla maisemilla, voi mennä nostokurkeen riippumaan korkealle sekä syömään huippukokin tekemää ruokaa jne... Ruoka maksaa ravintolassa noin 30 dirmahasta ylöspäin per pääruoka-annos. Pikaruokapaikoissa paikallisen ruoka-annoksen (esim. shawarmaa, taskuleivän sisällä lihaa sekä kasviksia kastikkeen kera) ruuan saa 5 dirhamalla. Arabiemiraateissa voi muuten ravintoloista saa ostaa ihania mehuja, jotka on tehty tuorehedelmistä. Yksi suosittu on sitruunasta ja mintusta tehty mehu. Mehut maksavat noin 15-20 dirhamaa.

Hotellimme läheisyydessä oli Spinney’s –niminen ruokakauppa, joka oli auki 24h. Näitä saman ketjun ruokakauppoja tuntuu olevan koko Dubai täynnä. Kyseisestä ruokakaupasta löytyy hyvä valikoima elintarvikkeita sekä muita markettitavaroita.



RANNAT:

Dubain yleinen ranta Jumeirah Roadin vieressä, jonne meillä oli ilmaiset kuljetukset (meno-paluu) hotellilta kaksi kertaa päivässä. Vesi oli turkoosia ja hiekka valkoista. Rannalta löytyi kioski, suihkut sekä siisti wc, jossa tosin ei ollut wc-paperia. Sitä kannattaakin pitää varmuuden vuoksi aina mukana matkassa. Mitään ravintoloita, josta olisi saanut ruokaa, ei ole. Rannalla voi urheilla ja siellä on uimavalvojat, jotka hoitivat hommiaan valppaasti. Tämän lisäksi rannalla kävi pyörähtämässä toisinaan poliisiauto sekä jonkinlainen lääkintäyksikkö.

Dubaissa on hotelleilla omia rantoja sekä rantoja, joissa on miehille ja naisille varattu eri päivät auringonottoon sekä yleisiä rantoja, jollaisella me vietimme aikaa. Joillekin rannoille on sisäänpääsymaksut. Lämpötila oli päivisin noin +35 celsiusta ja iltaisin noin +27 celsiusta.

Olin aiemmin luullut, että rannalla miehet valokuvaisivat naisia ja tuijottelisivat heitä, mutta näin ei tapahtunut. Rannalla näytti olevan valokuvauskielto, jonka huomaisin itse vasta ihan loppuvaiheessa. Rannalla oli kuitenkin lähinnä turisteja ja suhteellisen rauhallinen meininki. Käsitykseni mukaan paikalliset naiset käyvät pelkästään naisille tarkoitetuilla rannoilla tai naisten päivinä tietyillä rannoilla.



KULKEMINEN:

Dubai on suurkaupunki, jossa on pitkät etäisyydet. Kulkeminen jalan onnistuu, mutta tien ylittäminen on toisinaan hankalaa, koska suojateitä on harvassa ja teiden varsille on asetettu korkeita betoniporsaita. Autot ovat uusia ja hienoja.

Käsitykseni mukaan Arabiemiraateissa ei kelpuuteta yli 10 vuotta vanhoja autoja, jotka myydään eteenpäin muihin maihin. Uusien autojen hinnat maksavat kolmanneksen vähemmän kuin Suomessa. katukuvassa näkyvät vähemmän hienot autot ovat yleensä työkäytössä. Autojen huoltaminen ja varaosien saaminen on sitten vähän kalliimpaa. Yksi litra polttoainetta maksaa noin 1,47 dirhamaa.

Dubaissa tapahtuu 800 kolaria päivässä ja jos sataa, voi päälle lisätä vielä 200 kolaria lisää. Näillä määrillä Arabiemiraatit pääsevät ykköspallille kolaritilastoissa, kun verrataan maailman valtioita keskenään. Ja liikenne on melko hektistä. Dyyneillä ajamista ei suositella muille kuin kokeneille ja siellä ajamaan tottuneille henkilöille.

Dubai Creekia (Bur Dubain ja Deiran välissä) ylitetään siis abra –veneillä (vesitaksi), joka maksaa 1 dirhami/hlö/suunta. Abrat lähtevät abra –veneasemilta. Dubai Creekilla kulkee myös dau –veneitä (eng. dhow), joita käytetään kalastuksessa, rahtilaivoina ja turistiristeilyillä.

Kadut on merkitty ”amerikkalaisittain” eivätkä taksikuskit osaa niitä. Parasta on, että kertoo kuljettajalle jonkun maamerkin, sillä he eivät osaa aina edes lukea tekstiä saati karttaa. Taksimaksut ovat erittäin halpoja. Noin 10 kilometrin matka maksaa 15-20 dirhamaa. Vaikka taksin mittarissa olisi matkan päätyttyä hintana esim. 5 dirhamaa, on minimimaksu aina 10 dirhamaa.

Jos taksien kanssa tulee ongelmia, kannattaa aina ottaa ylös taksin katon väri (eri firmoilla eri värisiä) sekä taksin kyljessä tai perässä oleva taksin koodinumero. Dubaissa on myös takseja, joissa on pinkki katto. Tämä tarkoittaa sitä, että kyseistä taksia ajaa nainen. Tällaisen taksin kyytiin saa tulla pelkästään naisia lapsineen sekä miehensä kanssa. Pelkkiä miehiä he eivät ota kyytiin.

Jos aikoo tulla omatoimisesti taksilla lentokentältä, niin luulisin, että taksit tuntevat aika hyvin hotellit, jos ne vaan ovat tarpeeksi isoja. Ja ainahan hotellista voi kysyä sähköpostitse, onko lähellä jotain maamerkkejä. Sitten kun pääsee taksilla vähän lähemmäs, niin on helpompaa kysellä kadulla kulkijoilta reittejä. He neuvovat auliisti.

Muistini mukaan lentokentältä pääsee keskustaan tätä nykyä metrollakin sekä luonnollisesti bussilla. Taksien suhteen kannattaa varautua ylipäätään Dubaissa ruuhka-aikaan siihen, että niitä voi olla vaikeaa saada. Jos lähtee jonnekin kauemmas jonnekin Jumalan selän taakse, kannattaa sopia taksikuskin kanssa, että tämä tulee noutamaan tiettyyn aikaan. Dubai on niin suuri muutenkin, että siellä voi olla aika hankalaa hahmottaa joitain paikkoja ja itsekin eksyin siellä, kun ympärillä olevat talot olivat sen verran korkeita, ettei oikein nähnyt niitä kaikkia maamerkkejä, kun yritti mennä esim. hotellille takaisin.

Bussipysäkit ovat usein hyvin ilmastoituja ”kapseleita”, kuten ylimmässä kuvassa. Busseihin pitää ostaa etukäteen matkakortti, joita on olemassa eri hintaisia. Dubain metro avasi ovet 09.09.2009. Tällä hetkellä (11.11.2009) ainoastaan 10 metroasemaa on auki. Kun loputkin aukeavat, tulee asemia olemaan yhteensä 45 kappaletta ja metrorataa on yhteensä 76 kilometrin verran. Dubain metro on siisti ja sielläkin pelataan matkakorteilla, jotka pitävät ostaa etukäteen. Metroasemat ovat samannäköisiä, mitä alimmassa kuvassa.



SHOPPAILU:

Dubaissa on erilaisia basaareja (souk), joissa on tapana tinkiä. Bur Dubain puolella on ”Covered Souq” sekä ”Textile Souq” ja Deiran puolella on mm. ”Spice Souq”, ”Gold Souq”, ”Perfume Souq” jne.

Dubaissa kiiltää ja varsinkin Gold Soukissa (”Kulta Basaari”). Monet maassa paremmasta elintasosta haaveilevat ulkomaalaiset työntekijät ostavat kotiin palatessaan kullalla täytettyjä patsaita, jotka he laittavat myyntiin kotiin palattuaan siinä vaiheessa, kun kullan hinta on hyvissä lukemissa. Patsaita saa kuljetettua helposti mukana sellaisillekin kotiseuduille, jonne pitää kulkea pitkiä matkoja jalkapatikassa ja jossa ei ole pankkeja.

Basaarien lisäksi Dubaissa on tavallisia marketteja sekä tavarataloja ja hienoja ostoskeskuksia, joissa ei tingitä ja jotka ovat jo nähtävyyksiä sinänsä. Dubaissa törmää runsaudenpulaan ja ainakin itseäni naisihmisenä alkoi ahdistamaan se ajatus, etten millään pysty käymään kaikissa liikkeissä ja ettei minulla ole mahdollisuutta ostaa kaikkea mitä haluan

Tarjonta on aivan mieletöntä ja kauppoja löytyy niin kalliita huippumerkkejä myyvistä liikkeistä edullisempiin paikkoihin, joissa myydään feikkejä. Positiivista on se, että myyjät yleensä ilmoittavat suoraan, mikä on feikkiä ja mikä on aitoa. Hinnat ovat ylipäätään hiukan Suomen hintoja halvempia verovapauden tähden, arvioisin että noin kolmanneksen halvempia. Hintaesimerkkinä kerrottakoon, että itse ostin sieltä Asicsen Gel Kayano –lenkkarit, jotka maksoivat 670 dirhamaa. Mitään kovin kovaa huijauskulttuuria en kokenut Dubaissa olevan.

Itse kävimme seuraavissa tavarataloissa ja ostoskeskuksissa soukien lisäksi: Mall Of The Emirates, Dubai Mall, Deira City Centre, Bur Juman, CentrePoint -tavaratalossa, Avenue –tavaratalossa, Karama Shopping Centre (basaarityyppisiä liikkeitä) sekä Karamassa sijaitsevassa Al Attar –tavaratalossa ja vielä jäi paljon näkemättä.

Mall Of The Emirates –ostoskeskuksessa on muuten Ski Dubai –laskettelukeskus, jonne lippu maksaa noin 180 dirhamia/2h/hlö. Hinta sisältää välineet ja vaatteet. Matka hotelliamme läheltä olevalta metroasemalta (Khalid Bin Al Waleed Stn) kesti Mall Of The Emirates –ostoskeskukseen noin 25-30 minuuttia. Näiden kahden metroaseman välistä etäisyyttä en tiedä tarkkaan kilometreissä, mutta olettaisin sen olevan noin 15-20 kilometria.



NÄHTÄVÄÄ JA KOETTAVAA:


* Ostoskeskukset
* Retket (esim. aavikkosafari, kaupunkikierros, illallisristeily)
* Kameli- tai hevosravit
* Kamelifarmit, beduiinileirit, haukkametsästys jne.
* Vesi- ja huvipuistot
* Helikopterilennot
* Urheilua moneen lähtöön (golf, keilailu, luistelu, laskettelu, jousiammunta, ratsastus, sukellus, snorklaus, purjehdus, vesihiihto, kalastus, surffaus, tennis, puntti, squash, uinti jne. sekä penkkiurheilu erilaisten lajien parissa
* Dubain Museo (sisäänpääsy 3 dirhamia/hlö) Bur Dubain puolella. Museossa on esitelty havainnollistavalla tavalla emiraattien perinteisiä ammatteja, asumuksia jne.
* Madinat Jumerirah rantalomakeskus Jumeirah Roadin päässä lähellä Palmusaarta ja Burj Al Arab –hotellia. Täällä kannattaa käydä vaikkapa shoppailemassa heidän omassa soukeissaan
* Jumeiran keinotekoinen palmusaari (78 kilometria rantaviivaa), josta maailmantähdet ovat ostaneet itselleen huoneistoja/taloja ja jossa sijaitsee mm. Atlantis –hotelli sekä hotellille kuuluva Aquaventure –vesipuisto (sisäänpääsy 200 dirhamia/aikuinen). 5 kilometriä pitkän saaren pystyy kulkemaan päästä päähän mm. monoraililla. Jumeiran jälkeen Dubaihin on rakennettu myös kaksi muuta palmusaarta sekä The World –saaristo
* Dubain ”Manhattan” Sheikh Zeyed Road on paljon pilvenpiirtäjiä, joissa on erilaisten kansallisten yritysten toimipaikkoja ja jonka alueella on vapaakauppa-alueita (Media-city, Internet-city jne.). Alueella sijaitsee myös ostoskeskuksia sekä maailman korkein rakennus Burj Dubai
* Bastakiyan alue Bur Dubain puolella sekä siellä oleva todella tunnelmallinen Bastakiah Nights –ravintola Bastakiyan alueella (Bur Dubain puolella) Dubai Creekin varrella. Ravintolassa tarjotaan persialaista ruokaa, joka oli ihan hyvää. Noin 140 dirhamilla sai kaksi alkuruokaa, yhden pääruuan, kaksi jälkiruokaa sekä ison vesipullon
* Heritage Villagen ulkoilmamuseo Dubai Creekin varrella Bur Dubain puolella, jossa on beduiinien telttakylä, käsityöliikkeitä, erilaisia näyttelyitä ja kameliratsastusalue. Itse en tajunnut mennä katsomaan tätä kaunista aluetta
* Shindaghan kaupunginosa kulttuurinähtävyyksineen
* Hattan perinnekylä
* Näköalapaikat pilvenpiirtäjissä
* Jumeirah Moskeija on ainoa, johon myös ei-muslimit pääsevät sisään tiettyinä päivinä moskeijaan asiallisessa vaatetuksessa
* Burj Al Arab –hotelli (7*), jossa on pelkästään kaksikerroksisia sviittejä sekä jokaisella sviitillä oma huonepalvelija. Hotellissa on myös muutamia kuninkaallisia sviittejä, joissa on pyörivät sängyt sekä oma elokuvateatteri. 

Hotelli on ilmeisesti maailman korkein hotelli (321 metriä) ja sen 28. kerroksessa on laskeutumistasanne helikoptereille. Samalla tasanteella on pelattu myös tennistä sekä lyöty golfpalloa. Hotellin aulassa on kahden kerroksen korkuinen akvaario, jonka puhdistustöistä vastaavat sukeltajat.

Hotelliin ei pääse uteliaat ihan tuosta vaan. Sinne saavat mennä ainoastaan hotellin asukkaat sekä ravintolasta tai kahvilasta pöydän etukäteen varanneet (vähimmäisveloitus noin 190-200 dirhamia). Sisääntulijoilta tarkastetaan henkilöllisyys kuulemma melko tarkkaan ja esim. pelkät vierailijat eivät pääse sisään, jos heillä on ”liikaa” promilleja veressä. Hotelli on sisältä kuulemma melkoisen uskomaton. Hotellissa on myös tietyt pukeutumissäännöt eikä siellä saa kulkea esim. shortseissa, farkuissa, t-paidassa ja lenkkikengissä.

Hotellin rakentamiseen käytettiin 70 000 kuutiometriä betonia ja yli 9000 tonnia terästä. Ikkunoissa on 43 446 neliömetriä lasia. Hotellin sisätiloihin käytettiin 30:a erilaista marmoria ja kultauksiin 8000 neliömetriä 22 karaatin kultaa.



RETKET:

Teimme kolme Aurinkomatkojen järjestämää retkeä, joista paras oli aavikkosafari (270 dirhamaa / henkilö) upeilla dyyneillä. Hintaan sisältyi käynti kamelifarmilla, vauhdikasta aavikkorallia, auringonlaskun valokuvausta, illallinen turisteille rakennetussa Al Jabal -kylässä, jossa oli katettu seisova pöytä paikallisin herkuin. Itse olisin tykännyt enemmän ruokailusta aidossa beduiiniteltassa. Ennen aavikkorallia autojen renkaista otetaan ilmaa pois, jotta pito on parempaa.

Lisäksi Al Jabalin kylässä sai ratsastaa kameleilla, pukeutua paikallisiin kansallispukuihin sekä koristuttaa itseään hennatatuoinnilla. Lisäksi meille esiintyi tanssija, joka esitti meille paikallisia kansantansseja sekä vatsatanssia.

Lisäksi kävimme tekemässä kaupunkikierrosretken (120 dirhamaa / henkilö), joka oli hyvä tapa tutustua kaupungin nähtävyyksiin yhden päivän aikana Dubaissa 30 vuotta asuneen naisoppaan kanssa. Omatoiminen nähtävyyksien kiertely taksilla olisi vienyt aikaa eikä paikoista olisi saanut tarpeeksi informaatiota irti. Maksoin mielelläni tästä retkestä.

Illallisristeilyretki (180 dirhamaa / henkilö) dhow -veneellä oli vähän yhtä tyhjän kanssa. Siitä ei saanut oikein mitään erityistä irti, vaikka vatsansa sai täyteen ja Dubain lahdella oli kiva risteillä. Jos retket olisi ottanut omatoimisena, eivät ne kuulemma olisi olleet kovinkaan paljoa edullisempia. Ainakin näin väittivät henkilöt, jotka ottivat retket muualta kuin Aurinkomatkoilta.

Yksi minua eniten kiinnostanut kokemus jäi uupumaan eli em. kamelilaukkakisat. Niitä järjestetään marraskuusta kevääseen saakka, mutta vielä ne eivät olleet ehtineet alkaa. Kamelilaukkakisat on haluttu nykyään pitää paikallisten omina tapahtumina, sillä emiraatit vetivät herneen nenään, kun eräs brittitoimittaja arvosteli sitä, että kameleilla kisaavat nuoret pojat. Eräs rouva joka oli aikoinaan käynyt tällaisessa tapahtumassa, kehui tapahtumaa tosi hauskaksi.



FIILIKSET:

Noin kokonaisuutena ajatellen pidän Dubaita ihan käymisen arvoisena paikkana, kunhan vain muistaa että kyseessä on kaupunkiloma. Kaupunki, jossa on hyvät rannat ja mahtavat shoppailumahdollisuudet (tammi-helmikuussa Dubaissa on Shopping Festival). Dubai on turvallinen kohde, jossa rikostilastot ovat alhaalla. Edes pimeän aikaan ei tullut sellaista tunnetta, että tarvitsisi varoa mitenkään erityisesti, vaan pelkällä maalaisjärjen käytöllä selviää.

Vaikka kyseessä on muslimimaa, tuntuvat emiraatit hyväksyvän kivasti länsimaiset tavat ja muut uskonnot, kunhan vain heidän tapojaan kunnioitetaan. Yllättävän länsimainen ja siisti maa, jossa kaikki on suurta ja ihmeellistä. Ihmiset puhuvat englantia ja ovat ystävällisiä. Voin hyvin lähteä Dubaihin uudestaan.

Paikka on ihan kiva ja lapsiystävällinen. Siellä on ainakin muutama vesipuisto, jonne pääsymaksut ovat suht' korkeat. Esimerkiksi Hotelli Atlantaksen vesipuistossa pystyy laskemaan kourussa, jota ympäröivät hait. Tarttis joskus päästä testaamaan tällainenkin. Tä'llä kertaa matkakumppani oli sellainen, että nämä vauhdikkaammat hommat jäivät kokematta. Lisäksi Dubaissa on joku lapsille tarkoitettu tutkimuskeskus (käsitykseni mukaan heureka -tyyppinen) sekä eläintarha.

Suosittelen ostamaan Berlitzin matkaoppaan, joka on parempi kuin ostamani "Top 10 - Dubai ja Abu Dhabi" -matkaopas. Siellä on lueteltu aika paljon kivoja vinkkejä sekä hyviä ravintoloita.


Dubai-aiheiset suomenkieliset sivut:
http://www.dubai.fi/


Lisää informaatiota:
http://www.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Ffi.wikipedia.org%2Fwiki%2FDubai&h=28819

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti