keskiviikko 15. syyskuuta 2010

HERNEKEITTO (noin 4-6 hengelle)

4 dl kuivia herneitä
2 litraa vettä (sekä tarpeen vaatiessa lisää lorauksittain)
150-200 g pekonikuutioita (tai kinkkua tai savustettua sekä luutonta sianlihaa)
1-2 sipulia kuutioina
Öljyä
1- kpl liha- tai kasvisliemikuutioita (vaihtoehtoisesti voi käyttää myös fondeja tai demi glacea)
2 rkl kotimaista sinappia
Tuore- tai kuivameiramia
Mustapippuria jauheena
Suolaa
(noin 0,5 dl kuohukermaa)


1. Huuhdo herneet ja laita ne likoamaan jääkaappiin suolaveteen (2 l vettä ja n. 1-2 tl suolaa) yön yli noin 12 tunniksi.

2. Keitä herneitä kattilassa liotusvedessä noin tunnin verran. Kuori keiton päälle tuleva vaahto pois ja lisää tarpeen vaatiessa keiton sekaan loraus vettä.

3. Kuullota sipulikuutiot öljyssä. Lisää pekonikuutiot joukkoon ja kypsennä ne.

4. Lisää keiton joukkoon liemikuutiot/fondi/demi glace sekä pekoni-sipulikuutiot.

5. Lisää joukkoon meirami, mustapippurijauhe sekä sinappi.

6. Hauduta keittoa liedellä pienellä lämpötilalla tai uunissa noin 150-175 asteessa vielä noin tunnin verran. Sekoita keittoa ja jos keitto vaikuttaa liian paksulta, lisää joukkoon tarpeen vaatiessa loraus vettä - noin 0,5 dl kerrallaan. Jos haudutat keiton uunissa, niin huomioi että keitto on astiassa, joka kestää kuuman uunin ja keitto että palaa herkästi kiinni astian reunoihin kuumassa uunissa.

7. Halutessasi voit lisätä keittoon lorauksen kuohukermaa haudutusvaiheessa tai tarjoilla keiton vatkatun kuohukerman kera. Kerma antaa keitolle pehmeän maun. Keiton kanssa voi tarjoilla myös erikseen sinappia tai sipulikuutioita.

Hernekeiton valmistuksessa käytetään kait "oikeaoppisesti" savustettua sianpotkaa ja/tai possun lapaa ja etuselkää, mutta itse en näitä käyttänyt (pekoni sopi keittoon hyvin). Erilaisten reseptien mukaan näiden lihojen määrä on ollut tämän kokoisessa keitossa noin 250-500 grammaa. Yleensä kait toi potka laitetaan kattilaan kiehumaan herneiden kanssa jo heti alkuun ja tunnin haudutuksen jälkeen joukkoon lisätään sipuli. Tämän jälkeen keittoa haudutetaan vielä tunti, jonka jälkeen potka otetaan pois, siitä poistetaan nahat sekä luu ja liha kuutioidaan keiton joukkoon. Itse tein keiton helpomman kautta.

Hernekeittoinfoa: http://kotiliesi.fi/ruoka/arkiruoka/hernekeitto-ravitsee

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti