tiistai 14. syyskuuta 2010

PÄÄRYNÄSALAATTIA PARMANKINKUN KERA (2 hengelle)

Salaatti:
1 kypsä päärynä
6 siivua parmankinkkua
erilaisia salaatteja esim. Napolitan Mix: rucolaa, mizunaa, punajuurikkaan lehtiä, pinaattia (tai esim. rucolaa, vuonankaalia, punasalaattia, punamangoldin lehtiä)


Kastike:
2 rkl oliiviöljyä (esim. neitsytöljyä)
1 rkl sitruunaista oliiviöljyä (tai valkosipuli- tai tryffeliöljyä)
1 rkl valkoista balsamicoa
ripaus sormisuolaa
vastarouhittua mustapippuria

1. Lohko kuoritut päärynät pitkittäin kuuteen osaan. Kääri jokaisen päärynälohkon ympärille kinkkusuikale. Grillaa hedelmälohkoja uunissa grillivastusten alla 250 asteisessa uunissa hetki, kunnes kinkku on rapeaa

2. Sekoita salaattikastikkeen ainekset kulhossa. Laita salaattiseos kulhoon ja pyöräytä kastike revityn salaatin joukkoon juuri ennen tarjoilua, jotta salaatti ei vety liikaa. Jos kastiketta on mielestäsi liikaa, niin jätä osa kaatamatta joukkoon, jotta salaatti ei ui kastikkeessa

3. Nostele salaatti annoslautasille ja asettele lämpöiset päärynälohkot salaatin päälle. Rouhi mustapippuria salaatin päälle ja tarjoa heti


En valitettavasti enää muista mistä lehdestä löysin tämän reseptin. Lopputulos oli kuitenkin maukas, vaikka vaihdoin alkuperäisen tryffeliöljyn tilalle sitruunaisen oliiviöljyn. Tulin siihen tulokseen, että tryffeliöljyä ei varmaan tule käytettyä muuten kauhean paljon enkä siksi lähtenyt hakemaan sitä Hakaniemen kauppahallista DeliDeli –myymälästä.

Mielestäni tämä salaatti sopii syötäväksi sellaisenaan esim. valkoviinin kera. Itse nautin salaatin brunssina uppomunan, juustotäytteisen croissantin (tein croissantteja valmiista Danerollers -takinasta ja laitoin sisään paprikasulatejuustoa) sekä paistetun tomaatti-pekonipaistoksen kera.



UPPOMUNAT - EGGS BENEDICT  (2 hengelle)

1 litra vettä
1 rkl merisuolaa
1 dl väkiviinietikkaa
2 kananmunaa

1. Lämmitä vesi kiehumispisteeseen (älä ihan kiehuvaksi, vaan poreilevaksi) ja lisää joukkoon merisuola ja etikka. Jos vesi kiehuu liikaa, se voi sotkea munan rakenteen

2. Riko muna esimerkiksi kauhaan tai kahvikuppiin. Pyöräytä muna yksitellen veteen niin, että valkuainen peittää keltuaisen. Keltuainen ei saa rikkoontua. Voit myös vaihtoehtoisesti tehdä kuplivaan veteen kauhalla voimakkaan pyörteen ja kumota sen jälkeen munan yksitellen pyörteeseen. Vedessä valkuainen kietoutuu keltuaisen ympärille. Älä kypsennä kattilassa kerrallaan kahta munaa enempää

3. Anna munan hautua 2-4 minuuttia, jonka jälkeen nosta muna reikäkauhalla pyyhkeen tai talouspaperin päälle valumaan. Halutessasi voit poistaa uppomunasta ylimääräiset valkuaisroippeet ennen tarjoilua

4. Uppomunan voi syödä esim. paahtoleivän päällä, salaatin kera tai sellaisenaan. Päälle voi halutessaan ripauttaa suolaa ja mustapippuria. Uppomunat voi tarjoilla lämpöisinä tai kylminä


Uppomunat ovat hyvänmakuisia ja mahdollisista ennakkoluuloista huolimatta etikka ei maistu juuri lainkaan. Etikan tehtävä on pitää kananmuna koossa vedessä hautuessaan. Itse haudutin munia 3 minuuttia, jonka jälkeen keltuainen jäi sopivan löysäksi. Jotkut väittävät, että uppomunia on vaikeaa tehdä ja saada pysymään koossa haudutuksen aikana, mutta itselläni ei ole ikinä ollut mitään ongelmia. Ja harjoittelu tekee viime kädessä mestarin :)



PEKONI-TOMAATTIPAISTOS (2 hengelle)

250g miniluumutomaatteja halkaistuna
170g Amerikan pekonia silputtuna
voita
(halutessasi voit laittaa joukkoon myös valkosipulia)

1. Silppua pekoni saksilla. Paista pekoni voissa paistinpannulla rapeaksi. Lisää joukkoon halkaistut tomaatit ja paista niin pitkään, että tomaatit ovat lämmenneet.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti