maanantai 20. syyskuuta 2010

ITALIA - ALGHERO (SARDINIA)

Mites sitä nyt kuvailisi..? Rauhallinen perhelomakohde, jossa ei tainnut olla discon discoa (paitsi jossain kaupungin ulkopuolella). Ruokaravintoloita, kahviloita ja joitakin baareja löytyi kyllä. Algheron vanha kaupunki ja satama ovat kauniita, mutta muuten paikka ei ollut mikään kovin ihmeellinen eikä siellä ollut pahemmin mitään tekemistä. Näytti siltä, että varsinkin muualla asuvat italialaiset tulevat sinne lomailemaan asuntoautoilla sekä veneillä. Itse keskityin lähinnä auringonottamiseen ja lisäksi kävin kerran punttisalilla ja lisäksi uin hotellin uima-altaalla sekä kuntopyöräilin hiukan.

Rannat olivat ihan kivoja, vaikka tosin en niillä ollut itse ottamassa aurinkoa, sillä mielestäni kahden pedin ja aurinkovarjon päivätaksa (15-25 euroa) Maria Pian ja Lidon rannoilla oli vähän liikaa ja ihan pelkällä hiekalla pyyhkeen kanssa oleminen ei houkuttanut. Tämän takia otimme aurinkoa oman hotellimme (Oasis) altaalla. Muutenkin lähes kaikki siellä oli Suomen hinnoissa ja nyt elokuussa, kun oli se kovin sesonkikausi, oli joitakin hintoja nostettu eikä tinkiminen ollut missään mahdollista. Ruoka-annos normaalissa ravintolassa maksoi noin 10 eurosta ylöspäin ja limsat ravintolassa noin 2,50 eurosta ylöspäin. Jäätelötötterön sai vajaalla 2 eurolla. Viini oli suht edullista. Lasillinen (12cl) ravintolassa maksoi noin 3,50-4 euroa.

Ruoka oli ihan syötävää, mutta minut yllätti se, ettei se "aito" italialainen ruoka nyt sitten olekaan niin taivaallista, kuin mitä olin kuvitellut muiden puheiden perusteella. Väitän, että Suomessa saa tietyistä paikoista ihan yhtä hyvää ja joissain jopa parempaakin italialaista ruokaa. Tietysti ruokakulttuuri on erilaista riippuen siitä, missä päin Italiaa milloinkin ollaan. Esimerkiksi Sardinian ruoka taitaa olla aika mereneläväpainotteista. Pasta-annokset olivat aika mauttomia ja hyvin yksinkertaisia (kuten aidon italialaisen pitää kait ollakin). Annokset käsittivät yleensä pastan lisäksi pelkän kastikkeen ja harvoin niissä oli mukana mitään lihaa tai pastaa kiinteämpää. Lisäksi oli pettynyt siitä, että risottoja ei saanut muuten kuin merenelävillä ja sienillä. Pitsat olivat ihan hyviä. No, tuli silti lihottua jonkun verran, mutta se lienee jälkiruokien ja taivaallisen jäätelön ansiota. La Pergola –ravintola oli kyllä hyvä.

Ostosmahdollisuuksia oli mielestäni melko vähän. Vanhassa kaupungissa oli kivoja vaate- ja kenkäliikkeitä, mutta luonnollisesti sieltä ei tietenkään löytynyt meikäläisen kokoiselle ihmiselle mitään. Lisäksi siellä oli koruliikkeitä sekä matkamuistomyymälöitä. Vanhan kaupungin ulkopuolella ei kauppoja juuri ollut ja supermarkettejakin joutui etsimään kissojen ja koirien kanssa. Keskiviikkoisin klo 8-13 Algherossa on markkinat (ihan "isot"), mutta ikävä kyllä, me emme niille ehtineet. Naapurikylässä Fertiliassa on lauantaisin myös markkinat, mutta meidän käydessä siellä, oli kojuja ehkä enintään 10. Tuo shoppailu tuolla Sardiniassa oli siitä ihanaa, että kukaan ei tyrkyttänyt missään mitään. Vanha kaupunki ja sen satama-alue olivat kauniit. Kävin myös kerran treenaamassa Shake –kuntosalilla, mikä oli ihan ok Sali.

Kävimme skootterilla myös Stintinossa, jossa oli todella kauniita rantoja, mutta paikka oli muuten sellainen aika pieni kylä, jossa oli aika kauniita loma-asuntoja sekä vähän kalliimman oloista. Lisäksi kävimme Capo Caccialla, joka on Sardinian läntisin kohta. Siellä on komeat maisemat ja Grotta di Nettunon luolat. Ajoimme myös jonkun matkaa Algherosta Bosaan vievää kaunista rantatietä pitkin, mutta käännyimme jossain vaiheessa takaisin, kun aika alkoi loppumaan kesken. Kävimme myös pienessä Fertilio-kylässä markkinoilla, jossa oli myynnissä lähinnä ruokaa.

Kulkeminen oli kätevintä skootterilla (vuokrattiin kahtena päivänä, eli mopo ja kevari) tai fillarilla. Skootterin päivävuokra oli 30-35 euroa (+ 10% elokuulisä). Autolla ja bussilla pääsi myös, mutta ruuhkat olivat iltasella aika kovia. Bussiliput olivat aika edullisia (n. 0.70 euroa) ja ne piti ostaa tupakkaliikkeistä tai muista niitä myyvistä paikoista. Bussista niitä ei pystynyt Algherossa ostamaan (Stintinossa kuulemma pystyy). Algherossa on myös juna-asema ja esim. Sassarin kaupunkiin pääsee 40 minuutissa melko edullisesti noin neljällä eurolla. Jotkut kävivät shoppailemassa siellä.

Reissun kohokohta oli päiväreissu Ranskan Korsikalle Bonifacioon. Matka Algherosta bussilla Santa Teresa Galluraan, josta laiva Korsikalle lähti, kesti parisen tuntia. Matka laivallaKorsikalle (12km) kesti tunnin verran. Itse Bonafacion kylä on rakennettu sellaisen kallion päälle ja se oli todella kauniin näköinen paikka. Paljon kauniimpi kuin Alghero, vaikkakin todella pienen pieni paikka. Bonafaciossa on erittäin kaunis hautausmaa sekä muukalaislegioonan entinen kasarmi, joka toimi aina 80-luvulle saakka. Lisäksi sieltä löytyi aika paljon ruokaravintoloita sekä kahviloita ja joitakin kivoja kauppoja. Hinnat olivat Suomen tasoa.

Ihan "ok" paikka, mutta viikko riitti hyvin ja oli kiva tulla takaisin Suomeen. Tulen ehkä tulevaisuudessa palaamaa uudestaan Italiaan, mutta ehkä mielummin johonkin kaupunkiin, kuten Roomaan. En siis saanut mitään hillittömiä säväreitä tuosta Algherosta. Kyseessä oli pakettimatka.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti