tiistai 14. syyskuuta 2010

BIISONIN PIHVIT (2 hengelle)

2 kpl biisonin pihvejä
suolaa
pippuria
voita/öljyä paistamiseen


1. Kuivaa huoneenlämpöiset pihvit talouspaperilla ja halutessasi voit painella pihvejä ohuemmiksi kevyesti nyrkillä tai lihanuijalla painelemalla

2. Laita paistinpannulle voita, öljyä tai voi-öljyseosta. Kun paistinpannulle laitettu voi on kullanruskeaa, on pannu sopivan kuuma pihvien paistamiseen ja voit laittaa pihvit pannulle. Käännä pihvi kun sen pinnalle on tullut lihasnestettä. Kun sama toistuu toisellakin puolella, on pihvi (medium) valmis. Paistoaika riippuu pihvin paksuudesta ja siitä, kuinka kypsäksi sen haluaa. Muistisääntönä voi pitää, että yhtä pihvisenttiä kohti tarvitaan yhden minuutin paistoaika, jos pihvistä halutaan medium. Älä laita pannulle liian monta pihviä kerralla, jotta paistinpannu ei jäähdy (täytä paistinpannusta noin 1/2)

3. Mausta pihvit lopuksi suolalla ja mustapippurilla. Tarvittaessa voit antaa pihvien vetäytyä vielä foliossa ennen tarjoilua

4. Tarjoile pihvit esimerkiksi pippurisen kermakastikkeen sekä veneperunoiden kera


Halutessasi voit maustaa raa’at pihvit suolalla sekä mustapippurilla ja antaa pihvien maustua huoneenlämmössä ½h. paistaa pihveihin paistinpannulla nopeasti kauniin värin siten, etteivät pihvit ehdi kypsyä. Tämän jälkeen voit laittaa pihvit uuniin kypsentymään 100 asteeseen. Varmin lopputulos on, jos pihvin sisälämpötila on digitaalimittarilla mitattuna 58 astetta. Voit myös halutessasi laittaa nopeasti ruskistetut pihvit uunivuokaan hautumaan kastikkeen kera.

Siitä, pitääkö pihvi maustaa ennen vai jälkeen paistamisen, on monta koulukuntaa. Joidenkin mielestä etukäteen laitetut mausteet ja suola palavat paiston aikana sekä imevät pihvistä nesteet. Joidenkin mielestä taas mausteet imeytyvät paremmin lihaan, jos ne maustaa etukäteen. Itse näkisin asian ehkä niin, että jos meinaa paistaa pihvit pelkästään paistinpannulla, niin mausteet on hyvä lisätä vasta jälkikäteen. Jos paistaa pihvejä myös uunissa, niin mausteet voi laittaa etukäteen.

Mediumpihvissä paiston aikana pinnalle tuleva lihasneste on käsitykseni mukaan punertavaa, kun taas täysin kypsässä se on kirkasta. Parhaimman tuloksen saat paistamalla pihvit valurautapannulla. Pihvejä voi paistaa myös muilla paksupohjaisilla paistinpannuilla. Pihvien liian kova nuijiminen voi vahingoittaa pihvien lihasyitä, joten nuiji niitä halutessasi varovasti.PIPPURINEN KERMAKASTIKE VISKILLÄ MAUSTETTUNA (2 hengelle)

2dl demi glacea (esim. Portti Sauce demi glace -kastikepohjaa)
2dl kuohukermaa
sipulisilppua
voita
2rkl Dijon Originale -sinappia
½ Musta Pekka -tuorejuusto
2cl viskiä
Musta pippuria myllystä (rouheena)
Suolaa

1. Kuullosta sipuli voissa paistinpannulla

2. Lisää joukkoon demi glace ja kuohukerma

3. Lisää joukkoon sinappi sekä Musta Pekka –tuorejuusto

4. Mausta kastike viskillä, suolalla ja tarvittaessa lisää joukkoon vastarouhittua mustapippuriaVENEPERUNAT (2 hengelle)

Rosamunda 4-5kpl
Oliiviöljyä
1 yksikyntinen valkosipuli
Tuoretta timjamia
Paprikajauhetta, sipulijauhetta, valkosipulijauhetta, chiliä, mustapippuria, suolaa

1. Sekoita öljy, silputtu tai puristettu valkosipuli, silputtu timjami sekä mausteet keskenään isossa kulhossa

2. Pese perunat ja leikkaa ne kuorineen pituussuunnassa veneenmallisiksi lohkoiksi. Laita perunalohkot mausteseoskulhoon ja sekoita perunat siinä. Anna perunoiden maustua jääkaapissa vähintään 2-4 tunnin ajan tai mielellään yön yli

3. Laita lohkot ennen paistamista valumaan talouspaperin päälle, jotta liika öljy valuu niistä pois

4. Paista perunalohkot uunivuoassa 200 asteessa noin 30-40 minuuttia


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti